Statele UE au acordat în 2009 licenţe de sute de milioane de euro pentru export de arme în Libia

Statele membre UE au acordat în ultimii ani licenţe pentru exportul de arme şi echipamente de bruiaj Libiei în valoare de 687 de milioane de euro, conform unui raport european pe anul 2009, citat de publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
5 afișări

Potrivit raportului, în 2009, Malta a acordat licenţe şi a exportat arme în valoare de 79,7 milioane de euro în Libia, Belgia a acordat licenţe de 18 milioane de euro, iar Bulgaria de 3,7 milioane.

La capitolul echipamente electronice de bruiaj, Germania a acordat licenţe în valoare de 43,2 milioane, iar Marea Britanie de 20,7 milioane.

Potrivit oficialilor UE, autorităţile libiene au folosit în ultimele zile echipamente de bruiaj împotriva sistemelor de telecomunicaţii, oprind aproximativ 5.000 de cetăţeni europeni să părăsească Libia.

Italia a acordat licenţe în valoare de 107,7 milioane de euro pentru exportul de avioane militare şi echipamente aferente către Libia. Licenţele oferite de Franţa se ridică la 17,5 milioane, iar cele ale Portugaliei la 4,6 milioane.

O telegramă diplomatică americană din 2008, publicată de site-ul WikiLeaks, evocă un contract în baza căruia o companie românească trebuia să exporte arme automate în Libia, după ce Londra a refuzat să dea licenţă de export unei firme britanice, de teamă că armele ar putea ajunge în zone sensibile. Potrivit telegramei diplomatice, redactată de ambasada americană la Tripoli şi datată 6 noiembrie 2008, compania britanică York Guns ar fi trebuit să exporte în Libia 130.000 de arme automate Kalaşnikov, acţionând ca intermediar între o parte ucraineană, neidentificată, şi responsabili cu achiziţiile din Comitetul de Apărare din Libia (echivalentul Ministerului Apărării).

Ambasada Marii Britanii la Tripoli se temea însă că Guvernul libian ar putea intenţiona să reexporte armele către guverne sau grupări rebele armate din Ciad şi Sudan. Prin urmare, Guvernul britanic a decis la 30 octombrie 2008 să nu aprobe licenţa de export pentru York Guns.

În schimb, Muhammad el-Obeidi, un om de afaceri libian care are legături cu regimul lui Muammar Khadafi, a afirmat la 23 octombrie că a semnat un contract cu o companie românească (NFI), pentru exportarea din România în Libia a 100.000 de arme automate de tip AK-47.

Potrivit MAE, compania românească NFI nu este autorizată să efectueze operaţiuni de comerţ exterior cu produse militare, nu a solicitat niciodată această autorizare şi, implicit, nu a fost în posesia unei licenţe de export de arme AK-47 către Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici