Statele UE au convenit să înceapă redistribuirea a 32.000 de imigranţi din Grecia şi Italia

Miniştrii de Interne din statele Uniunii Europene au convenit luni, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, să înceapă în octombrie mutarea a peste 32.000 de imigranţi extracomunitari din Grecia şi Italia în alte ţări europene, cu mult sub ţinta de 40.000 propusă de Comisia Europeană.

Urmărește
1237 afișări
Imaginea articolului Statele UE au convenit să înceapă redistribuirea a 32.000 de imigranţi din Grecia şi Italia

Statele UE au convenit să înceapă redistribuirea a 32.000 de imigranţi din Grecia şi Italia (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Transferul celorlalţi imigranţi ar urma să fie decis până la sfârşitul anului, potrivit unor oficiali, relatează BBC.

Aproximativ 150.000 de imigranţi care fug din calea războaielor şi sărăciei au sosit în Europa anul acesta, potrivit estimărilor. Majoritatea au ajuns în Grecia şi Italia, unde stau în tabere supraaglomerate. Cele două ţări au cerut statelor UE să preia o parte din povară.

Comisia Europeană a propus transferul a 40.000 de imigranţi după naufragiul unei ambarcaţiuni în Marea Mediterană, în aprilie, soldat cu aproape 800 de morţi. Însă statele UE, deşi au fost de acord să ajute, au opinii împărţite privind detaliile redistribuirii imigranţilor.

Luxemburgul, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, a anunţat că unii miniştri de Interne au acceptat mutarea a 32.256 de sirieni, eritreeni, irakieni şi somalezi.

"Suntem aproape. Ceilalţi 8.000 vor fi mutaţi până la sfârşitul anului, până în decembrie. Sunt dezamăgit că nu s-a întâmplat astăzi, dar a fost un pas important înainte", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos.

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a precizat că Spania critică planul pentru că va atrage mai mulţi imigranţi în Europa.

Germania a oferit cele mai multe locuri - 10.500 pentru solicitanţi de azil şi 1.600 pentru imigranţi -, fiind urmată de Franţa, cu 6.752 de locuri pentru solicitanţi de azil şi 2.375 pentru imigranţi.

Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda pot fi scutite de la acest program, în conformitate cu tratatele UE, dar Irlanda a acceptat să găzduiască 600 de solicitanţi de azil şi 520 de refugiaţi, în timp ce Danemarca şi Marea Britanie au convenit să accepte câte 1.000 şi respectiv 2.200 de refugiaţi.

Între timp, organizaţia Medecins Sans Frontieres (MSF) a avertizat că mii de imigranţi şi solicitanţi de azil stau în condiţii precare pe mai multe insule din Grecia.

Conform MSF, circa 5.000 de oameni, cei mai mulţi din Siria, Afganistan şi Irak, au sosit pe insula Lesbos în ultimele zile, iar un centru de recepţie din zonă este "în pragul colapsului". Alte 700 de persoane sunt înghesuite într-o clădire cu 200 de locuri pe insula Kos.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici