Statele UE susţin interzicerea aproape completă a pesticidelor neonicotinoide. Mai multe studii arată că sunt responsabile pentru dispariţia albinelor

Statele membre al Uniunii Europene au votat vineri în favoarea interzicerii aproape complete a utilizării pesticidelor neonicotinoide în ţările din Blocul comunitar, relatează site-ul postului BBC.

Urmărește
1096 afișări
Imaginea articolului Statele UE susţin interzicerea aproape completă a pesticidelor neonicotinoide. Mai multe studii arată că sunt responsabile pentru dispariţia albinelor

Statele UE susţin interzicerea aproape completă a pesticidelor neonicotinoide. Mai multe studii arată că sunt responsabile pentru dispariţia albinelor

Mai multe studii ştiinţifice susţin că pesticidele neonicotinoide sunt responsabile pentru dispariţia albinelor, albinelor sălbatice şi a altor polinizatori.

Decizia reprezintă o extindere majoră a restricţiilor deja existente, impuse încă din anul 2013.

Producătorii şi alte grupuri agricole s-au opus deciziei, susţinând că astfel de concluzii sunt incerte.

Neonicotinoidele reprezintă cea mai utilizată clasă a pesticidelor, însă îngrijorile privind impactul lor asupra albinelor s-au intensificat din cauza multiplelor cercetări.

În 2013, Uniunea Europeană a optat pentru interzicerea parţială a trei substanţe chimice din această clasă şi anume imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam.

Restricţiile au fost aplicate la diferite culturi, inclusiv culturilor de porumb, grâu, orz, ovăz şi rapiţă.

Votarea propunerii a fost amânată de mai multe ori, deoarece nu toate statele membre UE erau de acord cu aprobarea ei. Cu toate acestea, decizia a fost votată vineri de o majoritate calificată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici