Statele UE vor dezbate o reducere de cel puţin 50 miliarde euro la bugetul pe termen lung al Uniunii

Guvernele Uniunii Europene (UE) vor dezbate o reducere de cel puţin 50 de miliarde de euro în această săptămână, la startul negocierilor privind propunerea de 1.000 de miliarde de euro pentru bugetul pe termen lung, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Statele UE vor dezbate o reducere de cel puţin 50 miliarde euro la bugetul pe termen lung al Uniunii

Statele UE vor dezbate o reducere de cel puţin 50 miliarde euro la bugetul pe termen lung al Uniunii

Reducerea va fi propusă în cel mai recent plan de negociere privind cheltuielile blocului comunitar în perioada 2014-2020, dar vor fi probabil insuficiente pentru a mulţumi Marea Britanie, Germania, Franţa şi alţi contributori neţi, potrivit CNBC.

Aceste state vor limite stricte privind cheltuielile UE, care să reflecte austeritatea impusă de guvernele naţionale din cauza îndatorării, şi au cerut reducerea cu 100-200 miliarde de euro a bugetului propus de Comisia Europeană.

Propunerea va nemulţumi, probabil, Polonia şi alte state intrate recent în Uniunea Europeană, care sunt beneficiari neţi de fonduri europene şi se opun oricăror tăieri de cheltuieli.

"După cum văd acum, reducerea faţă de propunerea Comisiei va fi de la 50 de miliarde de euro în sus. Asta va fi baza de negociere", a spus sursa.

Propunerea pentru negociere va fi prima care va include cifre certe şi marchează intrarea în faza decisivă a discuţiilor dintre guverne, cu speranţa unui acord până la summitul liderilor UE din 22-23 noiembrie.

Pentru a genera economiile propuse, documentul va specifica reduceri de cheltuieli în toate domeniile, inclusiv agricultură, infrastructură şi cercetare.

Aceste planuri ar putea crea, însă, diviziuni între ţările care cer diminuarea cheltuielilor, Franţa fiind dornică să menţină alocările pentru agricultură, în timp ce Marea Britanie şi Suedia vor un procentaj mai mare al fondurilor pentru cercetare şi alte domenii care pot asigura creştere economică.

La aproximativ 1% din PIB al UE, bugetul comunitar este redus comparativ cu nivelul cheltuielilor publice din Europa, însă negocierile duc deseori la dispute dure, întrucât ţările membre vor să-şi maximizeze avantajele.

Aproximativ 7% din bugetul anual este folosit în prezent pentru subvenţii destinate agriculturii şi construcţiei de autostrăzi, aeroporturi şi altor proiecte de infrastructură.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici