Statele Unite au hotărât reducerea arsenalului nuclear înainte de termenul stabilit

Statele Unite vor devansa termenul care fusese stabilit şi vor renunţa încă de la sfârşitul acestui an la un număr considerabil de arme nucleare, a anunţat marţi Casa Albă.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Statele Unite au hotărât reducerea arsenalului nuclear înainte de termenul stabilit

Statele Unite au hotărât reducerea arsenalului nuclear înainte de termenul stabilit

Preşedintele american, George W. Bush a emis în 2004 o directivă potrivit căreia rezervele de arme nucleare trebuie reduse la jumătate până în 2012. Acest lucru va fi îndeplinit la sfârşitul lui 2007, a precizat Casa Albă.

Bush "a aprobat intrarea în vigoare la sfârşitul lui 2007 (a directivei) privind reducerea masivă a stocurilor americane de arme nucleare", a preciza purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Dana Perino, într-un comunicat.

Potrivit acestei decizii, arsenalul nuclear american va reprezenta mai puţin de un sfert din rezervele de la sfârşitul Războiului Rece, de la începutuil anilor '90, se arată în document.

John Broehm, din cadrul Administraţiei securităţiii nucleare naţionale (NNSA), însărcinată cu dezafectarea armelor nucleare, a explicat că NNSA este pe punctul de a îndeplini obiectivul stabilit în 2004 de Bush şi că decizia dată publicităţii marţi permite retragerea în avans a dispozitivelor din rezervă pentru a le neutraliza.

NNSA nu a preciat de câte focoase nucleare dispun Statele Unite şi nici câte vor rămâne după această acţiune, întrucât aceste informaţii sunt secrete.

Potrivit expertului Robert Noris, din cadrul Consiliului pentru Resurse Naturale de Apărare, un grup de cercetare în domeniul mediului şi dezarmării, între 2004 şi 2012, 5.000 de focoase nuclare trebuie transferate de sub autoritatea armatei sub cea a departamentului de Energie.

Reducerea rezervelor trebuie să permită Statelor Unite păstrarea a 5.400 de focoase nucleare, a precizat acesta.

"Ne vom reduce rezervele de arme nucleare la cel mai mic nivel compatibil cu securitatea naţională a Americii şi angajamentele asumate faţă de prietenii şi aliaţii noştri", a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei.

"O forţă de neutralizare credibilă rămâne o componentă esenţială a securităţii naţionale americane, iar forţele nucleare rămân cruciale pentru a face faţă noilor ameninţări la adresa securităţii", a explicat ea.

Reducerea rezervelor nucleare face parte dintr-un "efort global" din partea preşedintelui în vederea "reducerii dependenţei Statelor Unite de armele nucleare şi a raţionalizării şi modernizării infrastructurii noastre nucleare", a precizat Dana Perino.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici