Statele Unite au returnat Italiei o scrisoare furată din secolul al XV-lea a lui Cristofor Columb

Statele Unite au returnat Italiei o scrisoare furată din secolul al XV-lea, scrisă de Cristofor Columb, a anunţat miercuri US Immigration and Customs Enforcement (ICE).

Urmărește
735 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au returnat Italiei o scrisoare furată din secolul al XV-lea a lui Cristofor Columb

Sursa foto: Twitter

Scrisă în limba latină, scrisoarea este una dintre cele aproximativ 30 de ediţii originale care au supravieţuit din scrisoarea exploratorului care anunţa descoperirile sale pe continentul american către regele Ferdinand şi regina Isabella ai Spaniei în 1493. Monarhii au finanţat călătoria lui Columb în Lumea Nouă.
 
Se crede că este vorba despre o versiune furată din Biblioteca Nazionale Marciana din Veneţia, Italia, în anii 1980. A fost găsită în posesia unui colecţionar privat din Statele Unite.
 
Anunţând descoperirea în 2020, ICE şi Procuratura din Delaware au declarat că colecţionarul a achiziţionat scrisoarea fără să bănuiască nimic de la un comerciant de cărţi rare în 2003. Autorităţile nu au oferit mai multe detalii cu privire la modul în care scrisoarea a fost furată sau a ajuns în posesia dealerului.
 
Exemplarele scrisorii sunt extrem de rare şi foarte apreciate de colecţionari şi istorici, relatează CNN.
 
Versiunea returnată în Italia în această săptămână este cunoscută ca fiind o ediţie Plannck I. Aceasta este denumită după Stephan Plannck, un tipograf proeminent care a publicat două ediţii ale scrisorii în urmă cu peste 500 de ani.
 
Când documentul a fost recuperat pentru prima dată, în 2020, biroul procurorului american a declarat că a fost evaluat la peste 1,3 milioane de dolari.
 
"Aceasta este cea de-a patra ediţie originală a acestei scrisori furată în ultimele decenii şi nu am putea fi mai fericiţi să o returnăm", a declarat Patrick J. Lechleitner, director adjunct al US Immigration and Customs Enforcement.
 
Printre alte exemplare furate se numără unul pe care autorităţile americane l-au trimis înapoi la o bibliotecă din Cetatea Vaticanului în 2018 şi un altul returnat la Biblioteca Cataloniei din Spania.
 
În 2016, SUA au returnat un exemplar de opt pagini care fusese sustras dintr-o bibliotecă din Florenţa, Italia, şi donat Bibliotecii Congresului SUA.
 
Returnarea scrisorii în Italia face parte din eforturile mai ample ale Statelor Unite de a repatria obiecte furate.
 
ICE afirmă că a returnat peste 20.000 de obiecte în peste 40 de ţări şi instituţii începând cu 2007. Printre acestea se numără opere de artă jefuite de nazişti, sarcofage egiptene, picturi franceze, sculpturi italiene, fosile de dinozauri mongoli şi chinezi şi chiar rămăşiţe umane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici