Statele Unite caută un pretext pentru a spori presiunea asupra Iranului, susţine vicepremierul rus de Externe

Washingtonul caută un pretext pentru a spori presiunea asupra Iranului pe fondul protestelor antiguvernamentale, dar această strategie nu este în conformitate cu statutul SUA ca mare putere, a declarat, vineri, vicepremierul rus de Externe, Serghei Riabkov, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Statele Unite caută un pretext pentru a spori presiunea asupra Iranului, susţine vicepremierul rus de Externe

Statele Unite caută un pretext pentru a spori presiunea asupra Iranului, susţine vicepremierul rus de Externe

Preşedintele american Donald Trump a lăudat protestatarii iranieni pentru că au luat poziţie împotriva regimului "brutal şi corupt" de la Teheran, după opt zile de confruntări violente care au provocat cel puţin 23 de morţi.

Viceministrul rus de Externe susţine că pretenţiile Washingtonului la adresa Teheranului în privinţa politicii regionale nu au fost foarte clare, adăugând că, dacă un stat este nemulţumit de politica internă a Iranului, este necesară intensificarea dialogului şi utilizarea exclusivă a mijloacelor diplomatice.

"Dacă se confirmă pretextul pentru a intensifica presiunea împotriva Iranului, în baza unor motive care nu au legătură cu JCPOA (n.a. - Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune privind acordul nuclear iranian), conform observaţiilor noastre este un joc murdar, care contravine statutului de mare putere a SUA", a spus Riabkov.

Rusia nu vede niciun motiv pentru modificarea prevederilor acordului nuclear iranian.

"Acordul este echilibrat, este bine luat în considerare, iar fiecare dispoziţie a acordului are o bază logică în spate. Nu ştim ce ar fi putut nemulţumi partea americană. Conţinutul documentului este bine cunoscut, iar SUA monitorizează implementarea acestuia şi participă la sesiunile Comisiei mixte [a JCPOA]", a mai spus Riabkov.

În 2017, Donald Trump a anunţat că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

Acordul nuclear iranian a fost semnat în 2015 cu Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Înţelegerea este menită să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici