„Suntem scandalizaţi de imaginile în care forţele de ordine ucrainene trag cu arme de foc spre concetăţeni”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama.
„Cerem preşedintelui Ianukovici să retragă imediat forţele de securitate din centrul Kievului şi să respecte dreptul de a manifesta paşnic. Facem apel către manifestanţi să se exprime paşnic”, a adăugat el, citat într-un comunicat.
„Cerem armatei ucrainene să nu se implice într-un conflict care poate fi soluţionat prin mijloace politice”, a spus Carney, subliniind că „recursul la forţă nu va soluţiona criza”.
Pentagonul la rândul său a deplâns faptul că Ministerul ucrainean al Apărării nu răspuns încercărilor americane de a-l contacta.
„Se încearcă de mai multe zile, însă ei nu răspund”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.
„Secretarul american (al Apărării Chuck) Hagel a încercat el însuşi, încă de la începutul săptămânii”, să-l contacteze pe omologul său ucrainean, Pavel Lebedev, pentru a-l avertiza în privinţa intervenţiei armatei, potrivit lui.
Miercuri, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, care s-a opus utilizării armatei „pentru a limita drepturile cetăţenilor”.
Însă, în pofida violenţelor care s-au soldat cu cel puţin 75 de morţi la Kiev, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, armata nu a fost implicată până în acest moment, consideră Pentagonul.
„Rapoartele pe care le primim de la ambasada din Kiev anunţă că, până la această oră, forţele armate sunt utilizate pentru a proteja unităţile militare (…) şi nu sunt implicate în violenţele contra manifestanţilor”, a declarat John Kirby.