- Home
- Externe
- MOSCOVA, (15.10.2017, 11:57)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele Unite dezvoltă un sistem mondial de atac, acuză Rusia/ Ţările care acceptă elemente antirachetă sunt "ostatice" şi nu vor fi apărate
Statele Unite instalează elemente antibalistice în diverse zone, inclusiv în România, pentru dezvoltarea unui sistem de atacare a oricărui adversar din lume, inclusiv a Rusiei şi Chinei, acuză Moscova, avertizând că ţările care găzduiesc baze antirachetă sunt "ostatice" şi nu vor fi apărate.
Urmărește
4024 afișări
SUA dezvoltă un sistem mondial de atac, acuză Rusia/ Ţările ce acceptă elemente antirachetă, "ostatice"
"Sistemul american antirachetă reprezintă doar un factor pentru îmbunătăţirea capacităţilor balistice în întreaga lume, generând astfel o nouă cursă a înarmării. În realitate, sistemul de apărare antirachetă este o componentă esenţială a Planului Global de Atacuri Rapide, care ar urma să permită Washingtonului să lovească orice adversar al Statelor Unite în orice parte a lumii în cel mult o oră", a afirmat colonelul Aleksandr Emelianov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, în cursul unei reuniuni ruso-chineze organizate în cadrul Comisiei Adunării Generale ONU pentru Monitorizarea situaţiei internaţionale şi dezarmare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Exinderea nelimitată a elementelor sistemului american antirachetă reprezintă o ameninţare pentru omenire şi o provocare la adresa securităţii mondiale. Statele Unite ar putea lansa atacuri devastatoare asupra Rusiei şi forţelor strategice ale Chinei din zone aflate în Europa, blocând orice tip de ripostă. Washingtonul încearcă să pună capăt echilibrului existent în prezent pentru a obţine supremaţia strategică la nivel mondial. Extinderea în continuare a sistemului antirachetă american reprezintă un pericol grav penetru securitatea internaţională, deoarece lipseşte chiar componenta de apărare", susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
"Statele Unite continuă să dezinformeze comunitatea internaţională în privinţa capacităţilor de interceptare, oferind evaluări nerealiste şi informaţii insuficiente despre potenţialul concret. Sistemul este proiectat pentru a apăra teritoriul american şi interesele SUA, în timp ce ţările care găzduiesc elemente antibalistice sunt doar ostatice ale politicilor SUA", susţine oficialul rus, avertizând că elementele antirachetă protejează doar foarte puţin statele în care sunt montate, transformându-le însă în ţinte pentru atacuri. "Statele Unite decid pe cine protejează aceste sisteme", a insistat Aleksandr Emelianov, potrivit stenogramei discursului, publicată de postul Russia Today şi de publicaţia italiană Il Giornale.
"Până în anul 2022, Statele Unite ar putea avea mii de instalaţii de interceptare. Acest lucru reprezintă o ameninţare pentru capacităţile de disuasiune ale Rusiei", a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Conform datelor prezentate la reuniunea militară ruso-chineză, sistemul american de apărare antirachetă include 30 de interceptoare terestre, 130 de rachete SM-3 şi 150 de unităţi antirachetă. Potrivit Rusiei, Statele Unite au instalat 60 de interceptoare antibalistice în Europa şi 150 în zona Oceanului Pacific.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.
Un oficial rus afirma în urmă cu câteva luni că sistemele antirachetă din Europa vor permite Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare contra Rusiei
Sistemele antirachetă instalate la baze din Europa permit Statelor Unite să lanseze atacuri nucleare împotriva Rusiei, a acuzat la sfârşitul lunii aprilie generalul Viktor Poznihir, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse. "Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea un atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei", a declarat locotenent-generalul Viktor Poznihir, prim-adjunct al şefului Departamentului pentru Operaţiuni al Statului Major al armatei ruse.
Elemente antibalistice americane sunt instalate, în cadrul sistemului NATO antirachetă, în România, urmând să fie montate şi în Polonia.
Rezultatele analizelor ruse bazate pe simulări computerizate confirmă că elementele antirachetă americane sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei, a adăugat Poznihir. "Reprezentanţii Rusiei au lansat apeluri frecvente adresate părţii americane, atrăgând atenţia asupra riscurilor reprezentate de sistemul global antirachetă asupra echilibrului strategic mondial. Dar acţiunile sunt ignorate. Statele Unite susţin că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi Chinei. Dar ... rezultatele simulărilor pe computer arată contrariul", a explicat oficialul militar rus, citat de site-ul agenţiei Sputnik.
Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California).
Conform unui plan al Administraţiei Barack Obama, până la jumătatea anului 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis sunt utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul.
Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) şi vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
Expert: China este foarte îngrijorată de sistemele antibalistice americane
Deteriorarea relaţiilor între SUA şi Rusia riscă să conducă la "pierderea totală a încrederii" şi să genereze o "nouă cursă a înarmării", avertizează Joseph Cheng, analist politic şi profesor la Universitatea din Hong Kong, subliniind că şi China este preocupată de sistemele antibalistice americane.
Deteriorarea relaţiilor între Statele Unite şi Rusia riscă să conducă la "pierderea totală a încrederii" şi să genereze o "nouă cursă a înarmării", avertizează Joseph Cheng, analist politic şi profesor la Universitatea din Hong Kong.
"În mod clar, Statele Unite au alocat mult timp dezvoltării unor noi arme strategice şi consolidării sistemelor antirachetă. Sistemele antibalistice reprezintă un factor de puternică destabilizare strategică", a declarat Joseph Cheng pentru Russia Today.
"În mod categoric, Beijingul este foarte preocupat... China este conştientă de propriile dezavantaje în materie de capabilităţi strategice şi dezvoltare tehnologică, având nevoie de timp pentru a recupera decalajul", a adăugat Joseph Cheng.
Administraţia de la Beijing a criticat în mod repetat planul Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în Coreea de Sud.
Citeşte şi: Militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au evacuat oraşul Raqqa luând sute de civili ostatici
Citeşte şi: SUA dezvoltă un sistem mondial de atac, acuză Rusia/ Ţările ce acceptă elemente antirachetă, "ostatice"
Citeşte şi: Uraganul Ophelia se apropie de Europa | Poliţia Metropolitană a emis mai multe alerte meteo
Citeşte şi: Austria organizează duminică alegeri parlamentare: Aproximativ 6,4 milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne
Citeşte şi: Familia Regală a Marii Britanii, în centrul unui nou scandal. Unchiul lui Kate Middleton a fost ARESTAT
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36