Statele Unite impun interdicţii de călătorie pentru zeci de persoane din Arabia Saudită

  • Statele Unite impun interdicţii de călătorie pentru zeci de persoane din Arabia Saudită suspectate de activităţi împotriva disidenţilor
  • Antony Blinken: "Impunem interdicţii asupra unor indivizi care, acţionând în numele unui guvern străin, sunt suspectaţi de implicare directă în activităţi grave"
  • Raport SUA: Prinţul saudit Muhammad bin Salman a aprobat o operaţiune "pentru capturarea sau uciderea" disidentui Jamal Khashoggi, asasinat în 2018
Urmărește
711 afișări
Imaginea articolului Statele Unite impun interdicţii de călătorie pentru zeci de persoane din Arabia Saudită

Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri seară, interdicţii de călătorie pentru 76 de persoane din Arabia Saudită, argumentând, în contextul publicării raportului privind asasinarea disidentului Jamal Khashoggi, că nu tolerează acţiuni împotriva opozanţilor saudiţi din străinătate.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat o directivă de interdicţie asociată cazului Jamal Khashoggi. "Impunem interdicţii asupra unor indivizi care, acţionând în numele unui guvern străin, sunt suspectaţi de implicare directă în activităţi grave, extrateritoriale de contracarare a disidenţilor", a declarat Antony Blinken, conform agenţiei Reuters.

Serviciile de informaţii americane consideră să prinţul moştenitor saudit Muhammad bin Salman a aprobat o operaţiune în oraşul turc Istanbul "pentru capturarea sau uciderea" jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în 2018.

"Analiza noastră arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi", arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, declasificat vineri.

"Începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită, ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor. Prinţul moştenitor îl percepea pe Khashoggi drept o ameninţare la adresa regatului saudit şi susţinea folosirea de mijloace violente, în cazul în care ar fi fost necesar, pentru a-l reduce la tăcere. Deşi oficiali saudiţi plănuiseră în avans o operaţiune nespecificată împotriva lui Khashoggi, nu ştim cu cât de mult timp în avans hotărâseră oficialii saudiţi să îi facă rău", subliniază raportul, publicat de site-ul Axios.com.

Documentul menţionează mai mulţi indivizi suspectaţi de participare sau de altă formă de complicitate în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Şi Naţiunile Unite au indicat că Arabia Saudită este responsabilă de asasinarea disidentului. "Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită", a declarat, în 2019, Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuţii extrajudiciare.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici