Statele Unite îşi apără strategia pentru Siria

Statele Unite şi-au apărat, luni, strategia diplomatică desfăşurată în Siria şi au negat că secretarul de Stat, John Kerry, a pledat pe lângă aleşi americani pentru înarmarea rebelilor sirieni.

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Statele Unite îşi apără strategia pentru Siria

Statele Unite îşi apără strategia pentru Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O polemică a izbucnit în presa americană după ce influenţi senatori americani au declarat că John Kerry ar fi admis, în cursul unei întâlniri în acest weekend la Munchen, în Germania, că politica Washingtonului în Siria a eşuat şi că ar necesita să fie schimbată.

"Nimeni din cadrul Executivului nu crede că noi am făcut destule pentru a rezolva criza umanitară şi pentru a pune capăt războiului civil", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Ea a precizat că a asistat la reuniunea pe care secretarul de Stat a avut-o cu aproximativ 20 de senatori americani, printre care şi republicanul John McCain, în marja Conferinţei pentru securitate de la Munchen. "În niciun moment (Kerry) nu a declarat ceea ce s-a citat, şi anume că procesul a eşuat", a afirmat purtătoarea de cuvânt.

"Ei au discutat pe marginea gamei de opţiuni pe care Executivul o mai are la dispoziţie", a insistat Psaki.

În ceea ce priveşte înarmarea rebelilor, "în niciun moment, (Kerry) nu a ridicat-o, nici nu s-a angajat în acest sens şi, prin urmare, este vorba despre o descriere greşită a ceea ce s-a spus", a afirmat ea.

Ea a admis însă că Statele Unite "trebuie, desigur, să continue să examineze ceea ce ar putea face în plus", dar că nu există vreo "schimbare de strategie" pentru Siria.

În pofida presiunilor şi criticilor din Statele Unite, dar şi ale unor ţări arabe aliate, preşedintele american, Barack Obama, a refuzat să-i înarmeze în mod direct pe rebelii sirieni moderaţi, de teamă ca armele să nu ajungă în mâinile unor extremişti cu legături la Al-Qaida.

Totuşi, în mod oficial, Washingtonul oferă asistenţă militară "neletală" (vehicule blindate, instrumente de comunicare) Consiliului Militar Suprem sirian, aripa armată a opoziţiei moderate. Informaţii despre livrări de arme lejere nu au fost confirmate vreodată de administraţia americană.

John McCain este un susţinător al intervenţionismului militar american în Siria şi cere înarmarea rebeliunii. Potrivit lui şi colegului său Lindsay Graham, citaţi de Washington Post, Kerry le-ar fi spus că Statele Unite au ajuns "la punctul de a spune că ar schimba strategia".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici