Statele Unite n-au invitat niciun oficial UE la evenimentele de la Praga
Decizia Statelor Unite de a nu invita oficiali ai UE la evenimentul de la Praga, unde s-a semnat joi tratatul START, este considerată de unele personalităţi de la Bruxelles drept o nouă lovitură, după amânarea summitului UE-SUA, relatează publicaţia electronică EUObserver.
Statele Unite n-au invitat niciun oficial UE la evenimentele de la Praga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele american, Barack Obama, se va întâlni, în cadrul unei cine, cu 11 şefi de stat şi de guvern din ţări central şi est-europene.
Lista invitaţilor cuprinde Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, dar nicio personalitate a UE, cum ar fi şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton sau noul preşedinte al blocului comunitar, Herman Van Rompuy.
Casa Albă a precizat că prin acest dineu Obama intenţionează să înţeleagă "perspectiva unică" a fostelor state comuniste asupra securităţii în Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
Totodată, iniţiativa a fost luată în contextul în care capitalele est-europene şi-au manifestat îngrijorarea că Statele Unite ar favoriza relaţiile cu Rusia prin schimbarea planurilor sale de apărare antirachetă şi al anulării summitului UE-SUA de la Madrid, care urma să se desfăşoare în mai.
Comisia Europeană a minimizat, joi, semnificaţia acestui dineu de la Praga. "Sunt contacte periodice între Statele Unite şi ţările membre şi nu trebuie să intervenim în toate şi să fim invitaţi la toate aceste întâlniri, aşa că nu este, cu siguranţă, o informaţie negativă pentru noi", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Dar nu toţi oficialii de la Bruxelles împărtăşesc această idee. "Într-o perioadă în care UE se luptă să dea o formă structurilor sale de politică externă pentru a avea o influenţă mai mare la nivel global, această întâlnire reprezintă o situaţie «pierdere-pierdere (lose-lose)» atât pentru statele membre UE care participă la dineu, cât şi pentru Uniunea Europeană", a declarat liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt.
Un diplomat UE scrie pe site-ul său de Internet: "Nu a mers la Madrid. Acum avem acest format în Praga. Ai putea cu siguranţă să îţi pui unele întrebări (despre angajamentele lui Obama faţă de UE)".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:41
Maia Sandu a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe fondul crizei energetice
-
astăzi, 21:28
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1055. Suedia îşi va spori prezenţa militară în Marea Baltică în urma unui presupus sabotaj de cablu / Militarii nord-coreeni din Ucraina, instruiţi să se autodetoneze înainte de a fi capturaţi / Rusia reduce numărul de atacuri cu drone pentru prima dată în aproape un an