- Home
- Externe
- ABU DHABI, (26.04.2013, 11:46)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele Unite nu sunt în punctul de a interveni militar în Siria
Statele Unite nu sunt în punctul de a lansa o acţiune militară în Siria, cu toate că, potrivit serviciilor de informaţii americane, Damascul a folosit probabil arme chimice, a anunţat joi un oficial american din cadrul Apărării.
Urmărește
384 afișări
Statele Unite nu sunt în punctul de a interveni militar în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Armata americană a pregătit planuri de urgenţă pentru cazul în care Washingtonul va hotărî să intervină, dar oficialii americani care îl însoţesc pe secretarul Apărării, Chuck Hagel, în turneul din Orientul Mijlociu au sugerat că, în prezent, nu este de actualitate nicio acţiune militară.
"Aceasta este munca noastră (...) să prezentăm opţiuni preşedintelui, la cerere", a declarat pentru jurnalişti, la Abu Dhabi, un oficial de rang înalt din cadrul Apărării, sub acoperirea anonimatului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Dar, a adăugat el, "analizele serviciilor de informaţii nu antrenează în mod automat decizii politice. Este important să notăm acest lucru în acest caz".
Referindu-se la eşecul serviciilor de informaţii înainte de invadarea Irakului, în 2003, oficialul de rang înalt a anunţat că preşedinţia americană va acţiona cu prudenţă.
În Irak, informaţii de la servicii americane de informaţii cu privire la deţinerea unor "arme de distrugere în masă" de către regimul lui Sadam Hussein au servit ca pretext pentru invadarea ţării, în 2003, de o coaliţie americano-britanică, dar acele arme nu au fost găsite niciodată.
Foşti oficiali de rang înalt şi analişti apreciază că Statele Unite ar putea încerca să securizeze arsenalul chimic deţinut de Siria, trimiţând forţe speciale şi lansând bombardamente.
Însă, orice acţiune militară va prezenta un risc imens, deoarece mobilizarea de trupe va necesita avioane de vânătoare pentru a neutraliza aviaţia siriană, potrivit unor experţi.
Pentagonul a trimis deja peste 200 de bărbaţi în Iordania pentru a pregăti o eventuală operaţiune comună împreună cu aliaţi, cu scopul securizării armelor chimice siriene.
Statele Unite au recunoscut pentru prima dată joi că regimul sirian a utilizat probabil arme chimice, subliniind că informaţiile sale nu erau suficiente pentru a avea certitudinea că Damascul a depăşit "linia roşie" trasată de Washington.
"Comunitatea americană de informaţii conchide, cu diferite grade de certitudine, că regimul sirian a utilizat arme chimice la scară mică în Siria, în special sarinul", a afirmat Hagel la Abu Dhabi.
"Diferite grade de certitudine" semnifică, în jargonul serviciilor de informaţii americane, că agenţii săi nu împărtăşesc cu toţii aceeaşi opinie, a explicat pentru AFP un oficial de rang înalt de la Pentagon.
Casa Albă a confirmat, ulterior, că a comunicat această evaluare aleşilor din Congres, dar subliniază că indiciile nu constituiau încă o probă oficială.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe