Statele Unite nu sunt în punctul de a interveni militar în Siria

Statele Unite nu sunt în punctul de a lansa o acţiune militară în Siria, cu toate că, potrivit serviciilor de informaţii americane, Damascul a folosit probabil arme chimice, a anunţat joi un oficial american din cadrul Apărării.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Statele Unite nu sunt în punctul de a interveni militar în Siria

Statele Unite nu sunt în punctul de a interveni militar în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata americană a pregătit planuri de urgenţă pentru cazul în care Washingtonul va hotărî să intervină, dar oficialii americani care îl însoţesc pe secretarul Apărării, Chuck Hagel, în turneul din Orientul Mijlociu au sugerat că, în prezent, nu este de actualitate nicio acţiune militară.

"Aceasta este munca noastră (...) să prezentăm opţiuni preşedintelui, la cerere", a declarat pentru jurnalişti, la Abu Dhabi, un oficial de rang înalt din cadrul Apărării, sub acoperirea anonimatului.

Dar, a adăugat el, "analizele serviciilor de informaţii nu antrenează în mod automat decizii politice. Este important să notăm acest lucru în acest caz".

Referindu-se la eşecul serviciilor de informaţii înainte de invadarea Irakului, în 2003, oficialul de rang înalt a anunţat că preşedinţia americană va acţiona cu prudenţă.

În Irak, informaţii de la servicii americane de informaţii cu privire la deţinerea unor "arme de distrugere în masă" de către regimul lui Sadam Hussein au servit ca pretext pentru invadarea ţării, în 2003, de o coaliţie americano-britanică, dar acele arme nu au fost găsite niciodată.

Foşti oficiali de rang înalt şi analişti apreciază că Statele Unite ar putea încerca să securizeze arsenalul chimic deţinut de Siria, trimiţând forţe speciale şi lansând bombardamente.

Însă, orice acţiune militară va prezenta un risc imens, deoarece mobilizarea de trupe va necesita avioane de vânătoare pentru a neutraliza aviaţia siriană, potrivit unor experţi.

Pentagonul a trimis deja peste 200 de bărbaţi în Iordania pentru a pregăti o eventuală operaţiune comună împreună cu aliaţi, cu scopul securizării armelor chimice siriene.

Statele Unite au recunoscut pentru prima dată joi că regimul sirian a utilizat probabil arme chimice, subliniind că informaţiile sale nu erau suficiente pentru a avea certitudinea că Damascul a depăşit "linia roşie" trasată de Washington.

"Comunitatea americană de informaţii conchide, cu diferite grade de certitudine, că regimul sirian a utilizat arme chimice la scară mică în Siria, în special sarinul", a afirmat Hagel la Abu Dhabi.

"Diferite grade de certitudine" semnifică, în jargonul serviciilor de informaţii americane, că agenţii săi nu împărtăşesc cu toţii aceeaşi opinie, a explicat pentru AFP un oficial de rang înalt de la Pentagon.

Casa Albă a confirmat, ulterior, că a comunicat această evaluare aleşilor din Congres, dar subliniază că indiciile nu constituiau încă o probă oficială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici