- Home
- Externe
- WASHINGTON, (02.12.2012, 17:30)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele Unite plănuiau să detoneze o bombă nucleară pe Lună
Statele Unite elaboraseră, în anii 1950, un plan care prevedea detonarea unui dispozitiv nuclear pe Lună. Planul, care a primit numele de cod "Project A-119", a fost elaborat de Forţele Aeriene americane în anul 1958, perioadă în care Statele Unite şi Rusia erau în plin Război Rece şi într-o cursă a înarmării nucleare.
Urmărește
1930 afișări
Statele Unite plănuiau să detoneze o bombă nucleară pe Lună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Oamenii erau foarte îngrijoraţi de prima misiune rusească în spaţiu şi de realizările majore ale Uniunii Sovietice din acea perioadă. De aceea, Statele Unite aveau nevoie de o realizare notabilă. Acest proiect avea rolul de a asigura lumea că Statele Unite vor putea menţine un echilibru strategic în relaţia cu URSS", explică fizicianul Leonard Reiffel, care a condus proiectul, informează CNN.
Într-un raport din 1959, Reiffel scria următoarele lucruri despre acest proiect strict secret: "Scopul detonării unei bombe nucleare pe Lună este triplu: ştiinţific, militar şi politic".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Planul prevedea lansarea unei rachete intercontinentale de pe Terra şi detonarea încărcăturii nucleare a acesteia pe Lună. Unii experţi au avertizat că o astfel de explozie risca să distrugă în totalitate satelitul natural al Pământului. "În niciun caz. Ar fi fost o explozie microscopică în comparaţie cu mărimea Lunii", explică Reiffel.
"Dar, până la urmă, am vrut să evităm contaminarea suplimentară a mediului natural radioactiv de pe Lună cu substanţe de pe Terra", a explicat Reiffel, astfel că proiectul a fost abandonat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe