Statele Unite resping ideea sârbă a unei împărţiri a Kosovo între Serbia şi Albania
„Nici măcar nu examinăm (această idee), suntem împotriva ei. Noi nu credem că este utilă şi că prezintă vreun interes”, a declarat, pentru presă, Philip Gordon, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene.
„Am fost absolut clari asupra ataşamentului nostru faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Kosovo”, a subliniat Gordon.
Oficialul american, care a făcut aceste declaraţii în urma unor întâlniri cu lideri kosovari, a avertizat că o împărţire a Kosovo „va avea consecinţe regionale”.
„Noi apreciem că (o împărţire) ar fi negativă pentru întreaga regiune”, a insistat el.
„O regiune în Balcani care se va sprijini pe frontiere desenate în jurul grupurilor etnice ar reprezenta o soluţie care ar conduce la un dezastru. Iar noi nu dorim acest lucru”, a declarat adjunctul secretarului de Stat american.
Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în februarie 2008. Aceasta a fost recunoscută de 76 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi majoritatea statelor Uniunii Europene. Populaţia Kosovo este, în proporţie de 90 la sută, albaneză.
Iviţa Dacici, ministru de Interne şi vicepremier al Serbiei, a apreciat, recent, pentru presa sârbă, că o împărţire a Kosovo între Serbia şi Albania ar fi „unica soluţie realistă” la problema kosovară.
Aproximativ 40.000 de sârbi trăiesc în nordul Kosovo, în zona frontierei cu Serbia, unde sunt majoritari, şi refuză să recunoască autorităţile kosovare albaneze de la Priştina.
Aproximativ 80.000 de sârbi locuiesc, de asemenea, în diferite enclave, pe întregul teritoriu al Kosovo.
Serbia continuă să considere Kosovo drept provincia sa meridională.