Statele Unite se tem că Rusia va lansa un atac cibernetic în 8 noiembrie, ziua alegerilor pentru Casa Albă. Washingtonul, pregătit de ripostă

Administraţia Statelor Unite este îngrijorată că hackeri angajaţi de serviciile secrete ruse vor lansa un atac cibernetic pe 8 noiembrie, pentru a perturba scrutinul prezidenţial şi parlamentar american, Washingtonul fiind pregătit să riposteze, afirmă surse citate de presa americană.

Urmărește
5699 afișări
Imaginea articolului Statele Unite se tem că Rusia va lansa un atac cibernetic în 8 noiembrie, ziua alegerilor pentru Casa Albă. Washingtonul, pregătit de ripostă

Statele Unite se tem că Rusia va lansa un atac cibernetic pe 8 noiembrie şi pregătesc o ripostă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Administraţia Statelor Unite este îngrijorată că hackeri angajaţi de serviciile secrete ruse vor lansa un atac cibernetic pe 8 noiembrie, pentru a perturba scrutinul prezidenţial şi parlamentar american, Washingtonul fiind pregătit să riposteze, afirmă surse citate de presa americană.

Oficiali americani au declarat pentru NBC News că există temeri că Rusia îşi va utiliza capacităţile cibernetice pentru a perturba scrutinul din Statele Unite. Serviciile secrete americane nu se aşteaptă la un atac informatic care să vizeze infrastructura esenţială din SUA - o situaţie care ar putea fi catalogată drept act de război -, dar ar putea avea loc incidente de genul dezvăluirii unor documente false sau a propagării unor informaţii cu scop de manipulare în mediile de socializare online.

Vineri, un hacker care are pseudonimul "Guccifer 2.0" - atribuit de serviciile americane structurilor secrete din Rusia - a avertizat prin Twitter că alegerile prezidenţale şi parlamentare din SUA vor fi "monitorizate din interiorul sistemului".

Administraţia SUA a pregătit măsuri pentru contracararea unui eventual atac cibernetic. Hackeri ai armatei americane au pătruns deja în reţeaua electrică a Rusiei, în sistemele de telecomunicaţii şi în sistemele de comandă ale Kremlinului, făcându-le vulnerabile la un atac cibernetic american dacă va fi necesar, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii americane citat de NBC News.

Oficiali americani au acuzat în mai multe rânduri Rusia, China şi alte ţări că ar încerca să atace infrastructura informatică esenţială din Statele Unite.

În octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, se confruntă cu republicanul Donald Trump. "Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia", a transmis Administraţia SUA. Comunicatul comun al Departamentului pentru Securitatea Internă şi al Biroului directorului serviciilor de informaţii a atribuit atacurile serverelor unor companii ruse. "Aceste furturi de informaţii şi dezvăluiri au rolul efectuării unor ingerinţe în procesul electoral din SUA. Suntem în măsură să atribuim aceste activităţi Administraţiei Rusiei", precizează comunicatul. Preşedinţia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzaţiile Statelor Unite.

Vineri, oficiali din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat că reţeaua teroristă Al-Qaida pregăteşte comiterea unor atentate în statele americane New York, Texas şi Virginia cu ocazia scrutinului prezidenţial şi parlamentar din 8 noiembrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici