Statele Unite şi Marea Britanie solicită companiei Facebook să renunţe la planul de criptare a mesajelor

Autorităţile de la Washington şi de la Londra se opun, într-o scrisoare comună, iniţiativei Facebook de a cripta mesajele dintre utilizatorii reţelei sociale, în încercarea de a contracara fenomenele de terorism şi abuz împotriva copiilor, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
757 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Marea Britanie solicită companiei Facebook să renunţe la planul de criptare a mesajelor

Statele Unite şi Marea Britanie cer companiei Facebook renunţarea la planul de criptare a mesajelor

În contextul anunţului făcut de compania Facebook Inc. de a aplica metoda „end-to-end” de criptare a mesajelor dintre utilizatorii săi, care presupune accesarea conţinutului conversaţiilor doar de către participanţii acestora, autorităţile de la Washington şi de la Londra cer renunţarea la acest demers, sub intenţia lor de a reduce şi combate fenomenele de terorism şi de abuz asupra copiilor.

Cele două state îşi propun semnarea unui acord special care ar permite forţelor de ordine să solicite companiilor de tehnologie accesul la conţinutul mesajelor care implică suspecţi de terorism sau abuz împotriva copiilor, într-un timp mult mai scurt.

În urma aplicării acestui demers legislativ, forţele de ordine ar putea obţine informaţii în săptămâni, chiar zile, comparativ perioadelor actuale de aşteptare de şase luni, până la doi ani.

Acordul celor două state va fi anunţat împreună cu o scrisoare deschisă, adresată directorului executiv al companiei, Mark Zuckerberg, în care se va solicita suspendarea planurilor privind dezvoltarea tehnologiei de criptare a mesajelor.

Compania Facebook a afirmat, prin intermediul unui comunicat public, că se va opune cu vehemenţă „eforturilor guvernamentale de a construi instrumente de obţinere a informaţiilor”, care ar submina securitatea şi intimitatea utilizatorilor.

În realitate, acordul bilateral îi va permite Marii Britanii accesarea directă a informaţiilor de la companiile tehnologice americane care deţin informaţii despre suspecţii implicaţi în investigaţiile pe care autorităţile britanice le demarează, fără a mai fi nevoie să obţină aceste informaţii prin intermediul forţelor de ordine ale Statelor Unite.

Un demers similar este realizat şi de către Australia, care solicită renunţarea la acelaşi mecanism „end-to-end”, de criptare a conversaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici