Două brigăzi de luptă, formate din 3.850 de militari fiecare, vor fi retrase din Germania în 2013 şi 2014.
Ele vor fi desfiinţate în cadrul reducerii formatului Forţelor terestre americane, care va ajunge de la 565.000 la 490.000 de militari în 2017.
Aproximativ 81.000 de militari americani sunt în prezent staţionaţi în Europa. Printre ei figurează 41.000 de soldaţi ai US Army, aflaţi în principal în Germania.
Cele două brigăzi, echipate în special cu tancuri de luptă M1 Abrams, au fost alese în faţa altor două brigăzi de luptă cu armament mai uşor şi mai mobile – deci mai adaptate la noua strategie americană – care vor rămâne în Europa. Una, în Germania, este echipată cu vehicule blindate de tip Stryker, iar cealaltă, în Italia, este o unitate aeropurtată.
Forţele aeriene americane vor desfiinţa de asemenea din 2013 o escadrilă de circa 20 de avioane A-10 antitanc, staţionată în Germania, precum şi o escadrilă de controlori aerieni staţionaţi la baza Aviano din Italia. Circa 850 de aviatori vor fi repatriaţi în Statele Unite.
Pe de altă parte, 2.500 de trupe de susţinere staţionate în Europa, care urmează să fie identificate, vor fi suprimate până în 2017.
Alte unităţi vor fi de asemenea desfiinţate, dar efectivele lor vor fi redesfăşurate în Europa, cum ar fi cartierul general al celui de-al V-lea Corp al armatei (750 de militari).
În cadrul unei întrevederi de joi de la Pentagon cu omologul său german Thomas de Maiziere, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a reafirmat angajamentul Statelor Unite în Alianţa Nord-Atlantică şi a justificat repoziţionarea ţării sale, evocând în principal constrângerile bugetare.
Thomas de Maiziere „a înţeles cu adevărat provocarea cu care ne confruntăm în ţară, având şi el aceleaşi probleme în Germania”, a insistat Leon Panetta.
„Nu pot critica Statele Unite pentru ceva ce facem şi noi”, a confirmat ministrul german, care a salutat „transparenţa” americană în acest dosar.