Prima pagină » Politic » Statele Unite vor să ajute ţările europene să ancheteze fisurile gazoductelor din Marea Baltică

Statele Unite vor să ajute ţările europene să ancheteze fisurile gazoductelor din Marea Baltică

Administraţia de la Washington a anunţat, marţi seară, că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj.
Statele Unite vor să ajute ţările europene să ancheteze fisurile gazoductelor din Marea Baltică
Mihai Draghici
27 sept. 2022, 20:03, Politic

Statele Unite sunt pregătite să le ofere susţinere partenerilor europeni în investigaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, citat de agenţia Reuters.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în Marea Baltică, iar oficiali din Polonia şi Germania suspectează acte de sabotaj. Specialiştii din Germania şi Danemarca examinează conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, dar nu cred că cele trei fisuri constatate în Marea Baltică sunt accidentale, astfel că nu este exclusă o acţiune de sabotaj, informează agenţia DPA.

„Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost depistate de unitatea de intervenţie a apărării daneze”, a transmis Ministerul Apărării de la Copenhaga, citat de cotidianul Le Monde. Circulaţia navelor a fost oprită în aceste zone din Marea Baltică, de teama unor explozii.

Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile, în Marea Baltică.

La rândul său, nici Rusia nu a exclus un act de sabotaj din partea Occidentului. „Nu poate fi exclusă nicio variantă”, a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancţionarea Rusiei.