Potrivit lui Gates, hotărârea de a utiliza aceste avioane fără pilot, înarmate cu rachete, a fost luată din cauza „situaţiei umanitare” din Libia şi pentru că acestea aduc „o capacitate” pe care alte tipuri de avioane nu ar putea să o ofere, mai ales cu scopul limitării victimelor civile, numite pagube colaterale în vocabularul militar.
„Ceea ce aduc în mod special este capacitatea de a zbura la joasă altitudine, oferind, astfel, o mai bună vizibilitate asupra unor ţinte precise, acum că acestea (forţele loiale colonelului Muammar Kadhafi) au început să ocupe poziţii defensive”, a declarat Gates.
„Sunt perfect adaptate pentru aceste zone, şi anume zone urbane”, a subliniat Gates.
„Acest lucru aduce comandamentului NATO capacităţi pe care nu le-a avut anterior”, a adăugat secretarul Apărării.
El a subliniat, de asemenea, capacitatea acestor avioane de a zbura 24 de ore fără întrerupere deasupra ţintelor potenţiale.
Două avioane fără pilot vor fi în permanenţă în spaţiul aerian al Libiei, a precizat adjunctul şefului Statului Major Interarme american, generalul James Cartwright. Avioanele fără pilot urmau să fie trimise de joi, dar condiţiile meteorologice nefavorabile nu au permis acest lucru, a precizat generalul.
Acest tip de avioane este utilizat de americani în Pakistan, pentru a ucide insurgenţi talibani şi membri ai reţelei al-Qaida.
Gates a ţinut să sublinieze că acest anunţ nu schimbă natura misiunii americane în cadrul coaliţiei.
„Eu nu cred” că natura misiunii se schimbă, a insistat secretarul.
Aceste avioane fără pilot „sunt un mijloc foarte limitat”, care oferă „o capacitate suplimentară NATO”, a susbliniat Gates, precizând că preşedintele american, Barack Obama, s-a angajat de la început să ofere coaliţiei mijloace militare de care alte ţări nu dispun.
Statele Unite s-au retras din operaţiunile militare din Libia, convingându-şi aliaţii să încredinţeze comandamentul operaţiunilor Alianţei Nord-Atlantice.