Statele vecine Siriei solicită ajutor comunităţii internaţionale pentru a face faţă refugiaţilor

Miniştrii statelor vecine Siriei au lansat miercuri, de la Geneva, un apel către comunitatea internaţională în favoarea susţinerii masive sub forma unui ajutor de urgenţă pentru dezvoltare, în special pentru şcoli şi infrastructură.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Statele vecine Siriei solicită ajutor comunităţii internaţionale pentru a face faţă refugiaţilor

Statele vecine Siriei solicită ajutor comunităţii internaţionale pentru a face faţă refugiaţilor (Imagine: Raul Stef/ Arhiva Mediafax Foto)

În timp ce numărul refugiaţilor sirieni a atins două milioane şi exercită o presiune în creştere asupra acestor state, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi (HCR) Antonio Guterres a reunit, alături de Abou Faour, miniştri de Externe ai Iordaniei, Nasser Judeh, Turciei, Ahmet Davutoglu, şi Irakului, Hoshyar Zebari.

"Ne confruntăm cu o escaladare dramatică a conflictului sirian, după ştirea despre utilizarea armelor chimice (...) Toate acţiunile care generează un aflux de refugiaţi trebuie să înceteze. O soluţie politică pentru oprirea acestui ciclu de orori este necesară de urgenţă", au spus aceştia într-o declaraţie comună.

"Nu există soluţie umanitară la criza siriană, este mai multă nevoie de o soluţie politică care să pună capăt crizei umanitare", au adăugat aceştia.

"Nu ştim exact ce să facem, avem nevoie de ajutor", a declarat pentru presă ministrul libanez, la sfârşitul reuniunii.

"Avem nevoie de o conştientizare mondială cu privire la criza refugiaţilor", a declarat la rândul său liderul diplomaţiei turce, Davutoglu, subliniind necesitatea de a elabora un "plan de acţiune".

"Destul, e destul", a declarat el.

În opinia lui Guterres, aceste state au nevoie de un "ajutor structural". "Aceste state au nevoie de o susţinere masivă din partea comunităţii internaţionale, iar această susţinere nu există încă, această susţinere lipseşte", a explicat el.

Reuniunea miniştrilor la Geneva a deschis calea unei dezbateri ministeriale de înalt nivel prevăzută pentru 30 septembrie în cadrul reuniunii anuale a Comitetului executiv al HCR.

Aceste discuţii vor căuta un consens pentru angajamente la scară largă ce vor include un ajutor umanitar şi susţinere de urgenţă pentru dezvoltare (educaţie, infrastructuri, etc.). Acestea vor include participarea instituţiilor financiare internaţionale, precum Banca Mondială. Statele vecine Siriei solicită, de asemenea, celorlalte ţări să adăpostească refugiaţii sirieni.

Aproximativ 720.000 de refugiaţi se află în Liban, 520.000 în Iordania, 464.000 în Turcia şi 200.000 în Irak.

Înalţii reprezentanţi ai patru state vecine Siriei au confirmat miercuri că vor lăsa în continuare frontierele deschise pentru a adăposti refugiaţii sirieni, apreciind că este vorba de un principiu umanitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici