Staţiunile montane au devenit refugiul preferat al italienilor care fug de coronavirus. „Muntele e primitor, dar azi nu!”

Publicat: 22 03. 2020, 15:35
Actualizat: 30 03. 2020, 20:23

Un adevăr uşor de verificat e că oamenii de la munte sunt la fel în orice ţară: vorbesc puţin şi nu amână ce e de făcut; sunt primitori, dar iscoditori cu tot ce vine din câmpie.

În Alpii italieni, mai mulţi primari de comune-staţiuni se organizează împotriva valului de orăşeni care au decis să-şi petreacă izolarea la rude sau în casele de vacanţă.

Pe 13 martie, Massimo Riberi, primarul comunei Limone (6700 reşedinţe secundare) i-a anunţat pe non-rezidenţi că li se vor impune 15 zile de auto-izolare sau părăsirea comunei în 24 ore. Poliţia locală a aplicat decizia şi 227 persoane s-au auto-denunţat. În Piemont şi Val d’Aosta, asaltul milanezilor şi genovezilor a fost susţinut cu carabinieri. La Frabosa Sottana (8000 case de vacanţă), controalele sistematice au dus la izolarea a peste 300 de turişti.

Iniţiativele locale au fost susţinute de Uncem (Asociaţia comunelor montane), al cărei preşedinte Massimo Bussone a dat un comunicat fără eufemisme: ”Muntele e primitor, dar azi nu! Evitaţi drumurile inutile prin văile noastre. Stând acasă, faceţi bine şi muntelui. Dacă îl iubiţi, înţelegeţi că are şi el nevoie de o pauză.” Uncem a lansat şi hashtag-ul ”Stând acasă ajuţi muntele”.

De ieri, guvernul italian a interzis deplasările către casele de vacanţă.