Statul american care a abolit oficial sclavia abia în 2013, datorită filmului "Lincoln"

Un stat american a ratificat oficial abia luna aceasta, după 148 de ani, cel de al 13-lea Amendament al Constituţiei Statelor Unite, care aboleşte sclavia, ratificat de majoritatea statelor americane în 1865, mulţumită filmului "Lincoln".

Urmărește
750 afișări
Imaginea articolului Statul american care a abolit oficial sclavia abia în 2013, datorită filmului "Lincoln"

Statul american care a abolit oficial sclavia abia în 2013, datorită filmului "Lincoln" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Situaţia din statul american Mississippi a fost scoasă la iveală după ce un locuitor din acest stat, Ranjan Batra, a văzut filmul lui Steven Spielberg, în noiembrie, potrivit cotidianului Clarion-Ledger, citat de postul american CBS News.

După ce a văzut filmul, care prezintă lupta politică purtată în vederea adoptării celui de al 13-lea Amendament, Barta a efectuat o cercetare în urma căreia a aflat că amendamentul a fost ratificat de trei sferturi dintre statele americane care l-au susţinut, în decembrie 1865. Toate celelalte state au ratificat până la urmă amendamentul, cu excepţia statului Mississippi. Acesta a votat pentru ratificarea amendamentului în 1995, dar ratificarea nu a fost dusă până la capăt, prin notificarea Arhivelor Satetelor Unite.

Barta a discutat cu alt locuitor din Mississippi, Ken Sullivan, care l-a contactat pe secretarul de Stat Delbert Hosemann în acest sens. Hosemann a trimis o copie a rezoluţiei din 1995 Biroului Registrului Federal la 30 ianuarie, iar la 7 februarie Registrul a oficializat ratificarea.

Potrivit Clarion-Ledger, nu este clar motivul pentru care statul nu a trimis Arhivelor rezoluţia din 1995 anterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici