Statul Islamic a eliberat 22 de creştini pe care-i ţinea ostatici în Siria din februarie

Militanţi din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au eliberat marţi 22 de creştini pe care-i ţineau în captivitate din februarie, în urma medierii unor lideri tribali, potrivit unor activişti, relatează AP în pagina electronică.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic a eliberat 22 de creştini pe care-i ţinea ostatici în Siria din februarie

Statul Islamic a eliberat 22 de creştini pe care-i ţinea ostatici în Siria din februarie (Foto: Hepta / Mediafax Foto)

Cele 22 de persoane fac parte dintre cei 220 de creştini asirieni răpiţi în februarie de către SI, după ce gruparea a cucerit mai multe zone rurale de pe malul sudic al râului Khabur, în provincia Hassakeh, în nord-estul Siriei.

De atunci, doar câţiva oameni au fost eliberaţi.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, lideri tribali au mediat eliberarea celor 22 de creştini, precizând că s-au plătit anumite sume de bani grupării teroriste.

Reţeaua Asiriană pentru Drepturile Omului (AHRN) a anunţat că 14 dintre persoanele eliberate sunt femei. Ostaticii eliberaţi au fost condusşi la Biserica Sfânta Maria din oraşul Hassakeh, a precizat Reţeaua. Aceasta a postat pe pagina sa de Facebook imagini în care apar îndeosebi femei şi bărbaţi în vârstă, unii în lacrimi, în timp ce erau întâmpinaţi de un preot.

Federaţia Asiriană din Suedia (AFS), care a urmărit cazul, a anunţat că după eliberarea de marţi, numărul foştilor ostatici creştini a ajuns la 45.

Statul Islamic a răpit săptămâna trecută aproximativ 60 de creştini din oraşul sirian Qaryatain (centru), la câteva ore după ce a cucerit localitatea. Aproape jumătate dintre ostatici au fost eliberaţi ulterior, dar soarta celorlalţi rămâne necunoscută.

Creştinii reprezentau aproximativ 10% din populaţia Siriei dinainte de război, de aproximativ 23 de milioane de persoane.

În paralel, o facţiune islamică dură din Siria şi-a exprimat susţinerea faţă de planul turco-american de instituire a unei zone de interdicţie pentru SI în nordul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Însă gruparea Aharar al-Sham nu a menţionat Statele Unite în acest comunicat, vorbind doar despre dorinţa Turciei de a institui o zonă de interdicţie a SI. Însă comunicatul sugerează că facţiunea aultraconservatoare caută să devină un actor-cheie pe teren, într-un efort de înfiinţare a unei astfel de zone. Gruparea a apreciat că această zonă ar servi interesele poporului sirian şi ar fi "vitală" pentru protejarea civililor şi revenirea refugiaţilor în ţară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici