- Home
- Externe
- BEIRUT, LIBAN, (30.12.2015, 13:49)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul Islamic a executat 2001 civili în 18 luni de "califat"
Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a executat 2001 civili şi alţi 420 dintre membrii săi - în Siria - de când a proclamat un "califat", în urmă cu 18 luni, şi până în prezent, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relatează DPA în pagina electronică.
Urmărește
450 afișări
Printre civilii executaţi se află aproximativ 930 de membri ai tribului sunnit Al-Shaitat, situat în guvernoratul Deir Ezzor din estul Siriei, care s-a ridicat împotriva organizaţiei jihadiste anul trecut, după ce a aceasta i-a ocupat pământurile, a anunţat marţi ONG-ul cu sediul în Marea Britanie.
Gruparea teroristă a executat totodată 420 dintre proprii membri - în principal luptători străini -, acuzaţi de spionaj în favoarea unor ţări sau pentru că au încercat să evadeze pentru a se întoarce acasă, potrivit Observatorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Citeşte şi: Premierul irakian promite că gruparea Stat Islamic va fi învinsă în Irak în 2016: "Aceasta va fi lovitura fatală şi finală pentru Daech"
De asemenea, Statul Islamic a executat - în Siria - atât peste 1.000 de militari din cadrul trupelor guvernamentale şi membri ai unor miliţii loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, cât şi alţi 253 de luptători rebeli şi jihadişti rivali, a adăugat ONG-ul.
Pe 29 iunie 2014, la câteva săptămâni după ce a cucerit bucăţi întregi în Irakul vecin, într-o ofensivă-fulger, organizaţia şi-a proclamat liderul, pe Abu Bakr al-Baghdadi, "calif" şi a anunţat că acesta este îndreptăţit ca toţi musulmanii din lume să-i jure credinţă.
Gruparea şi-a cultivat în mod intenţionat o reputaţie brutală, prin postarea online a unor înregistrări video cu execuţii ale prizonierilor şi ostaticilor pe care i-a luat , într-un aparent efort de a atrage atenţia presei şi de a descuraja orice opoziţie faţă de conducerea sa.
Statul Islamic provine din filiala irakiană a organizaţiei Al-Qaida, dar s-a despărţit de vechea organizaţie jihadistă, după ce a încercat, în 2013, să încorporeze şi filiala siriană a Al-Qaida - Frontul al-Nusra.
Liderul Frontului al-Nusra, Abu Mohammed al-Jaulani, s-a opus acestei încercări, iar organizaţia continuă să lupte alături de alţi rebeli împotriva Guvernului lui al-Assad.
În schimb, Statul Islamic luptă pentru ca să cucerească teritorii, atât împotriva rebelilor sirieni şi kurzilor, cât şi împotriva forţelor gubernamentale - în Siria, dar şi în Irak.
Statele Unite au format o coaliţie internaţională care luptă împotriva grupării jihadiste prin atacuri aeriene ţintite şi care încearcă totodată să-i lichideze sursele de finanţare şi rutele de livrare de armament.
Pe de altă parte, forţe guvernamentale siriene au anunţat marţi, citate de Observator şi presa de stat, că au cucerit o bază militară aflată sub controlul rebelilor în provincia siriană Deraa (sud).
Potrivit agenţiei de stat Sana, trupe guvernamentale s-au angajat, de asemenea, în confruntări armate aprige cu rebeli la Sheikh Maskin, un oraş vecin cu baza.
Oraşul se află într-o zonă strategică, de legătură între capitala siriană Damasc, oraşul Deraa (sud) şi Suweida (est), un bastion al regimului, a precizat Rami Abdel-Rahman, directorul Observatorului.
Rebelii au cucerit Sheikh Maskin în noiembrie 2014, dar nu au reuşit să întrerupă liniile de aprovizionare ale regimului cu oraşul Deraa.
Provincia Deraa, care se învecinează cu Iordania, este un fief al mai multor forţe ale rebelilor moderaţi, însă Frontul al-Nusra a fost de asemenea activă în Sheikh Maskin.
Citeşte şi: ANALIZĂ: Statul Islamic a suferit o serie de înfrângeri în Siria şi Irak, dar este departe de a fi învins
Citeşte şi: Două tinere acuzate de finanţarea reţelei teroriste Stat Islamic, condamnate la închisoare în Rusia
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban