- Home
- Externe
- HAGA, (16.07.2014, 12:05)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statul olandez, responsabil civil de moartea a peste 300 de musulmani la Srebreniţa
Statul olandez este responsabil din punct de vedere civil de moartea a peste 300 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa, în timpul Războiului din Bosnia, a stabilit justiţia luni, subliniind că "Dutchbat" - Căştile Albastre olandeze - ar fi putut să-i protejeze.
Urmărește
324 afișări
Statul olandez, responsabil civil de moartea a peste 300 de musulmani la Srebreniţa (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Statul este responsabil de pierderea suferită de către rude ale unor bărbaţi care au fost deportaţi de către sârbi din Bosnia, de la sedii aparţinând Dutchbat la Potocari, în după-amiaza lui 13 iulie 1995", a declarat judecătoarea Larissa Elwin, la Haga.
"În după-amiaza zilei de 13 iulie, Dutchbat nu ar fi trebuit să lase bărbaţii să plece din sediile lor", a declarat judecătorul, subliniind că militarii olandezi "ar fi trebuit să ţină cont de posibilitatea ca aceşti bărbaţi să devină victime ale genocidului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Se poate afirma cu suficientă certitudine că dacă Dutchbat le-ar fi permis acestor bărbaţi să rămână acolo, ei ar fi rămas în viaţă", a adăugat ea.
Judecătorii nu au dat totuşi dreptate reclamanţilor, mamele victimelor, în ceea ce priveşte celelalte acuzaţii.
Chiar dacă militarii olandezi ar fi trebuit să denunţe direct crimele de război, statul olandez nu poate fi tras la răspundere deoarece o astfel de acţiune nu ar fi antrenat "o intervenţie militară directă a ONU" şi, prin urmare, nu ar fi împiedicat genocidul.
Enclava Srebreniţa era sub protecţia ONU în momentul preluării controlului de către forţele sârbe din Bosnia în iulie 1995.
Forţele sârbe din Bosnia, sub comanda generalului Ratko Mladici, au ucis aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în ceea ce este considerat cel mai grav masacru din Europa de după al Doilea Război Mondial.
Dar, slab înarmate şi puţine ca număr, Căştile Albastre olandeze ale batalionului "Dutchbat", refugiate într-o bază împreună cu aproximativ 5.000 de musulmani din satele înconjurătoare, în principal femei, nu au rezistat.
Într-un alt caz, de anvergură mai mică, Olanda a fost făcută responsabilă în septembrie de moartea a trei musulmani după ce au fost îndepărtaţi dintr-o bază militară de către Căştile Albastre olandeze.
Olanda a devenit atunci primul stat responsabil de actele propriilor săi militari ce operau sub mandatul Naţiunilor Unite şi a promis câteva luni mai târziu să ofere indemnizaţii rudelor, în valoare de câte 20.000 de euro.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe