- Home
- Externe
- (02.01.2022, 17:52)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Steagul UE, arborat sub Arcul de Triumf din Franţa, a iscat o dispută între politicieni. Duminică a fost dat jos
- Steagul UE a fost arborat pe 31 decembrie, ca parte a unei sărbătoriri a preluării de către Franţa a preşedinţiei rotative a UE pentru prima jumătate a anului 2022.
- Cu toate acestea, aproape instantaneu, politicienii de extremă dreapta s-au agăţat de această mişcare, susţinând că este un semn că guvernul francez a abandonat identitatea ţării.
- Duminică, steagul a fost dat jos, guvernul afirmând că acesta a fost întotdeauna planul şi răspunzând atacurilor extremei drepte.
Urmărește
2386 afișări
Sursa foto: Twitter
Franţa a arborat un steag al UE, pe 31 decembrie, după ce a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii, declanşând un război cultural de extremă dreapta pe tema identităţii naţionale. La doar 48 de ore steagul a fost dat jos, potrivit Politico.
„Steagul era programat să fie retras duminică", a declarat Clément Beaune, ministrul Afacerilor Europene al ţării, în timpul unui interviu acordat duminică.
„Guvernul a fost forţat să îndepărteze steagul Uniunii Europene de pe Arcul de Triumf", a spus Marine Le Pen, candidata de extremă-dreapta la preşedinţie. „Mulţumesc mobilizării masive a tuturor iubitorilor Franţei şi Republicii pentru a-l face pe Emmanuel Macron să dea înapoi".
Emmanuel Macron a încercat să folosească acest moment pentru a arăta cum poate Franţa să influenţeze UE şi să beneficieze de pe urma apartenenţei sale. Le Pen şi Zemmour au folosit în mod similar acest moment pentru a-şi promova propriile argumente eurosceptice.
Acesta a fost fundalul în ajunul Anului Nou, când guvernul francez a arborat steagul UE sub Arcul de Triumf, colorând totodată Turnul Eiffel şi alte repere importante în albastru.
Franţa a preluat oficial preşedinţia Consiliului UE sâmbătă şi o va păstra timp de jumătate de an. În acest rol, ţara va fi responsabilă de prezidarea reuniunilor miniştrilor UE.
Le Pen a denunţat arborarea drapelului ca fiind "un atac la identitatea ţării noastre, o insultă la adresa celor care au murit pentru Patrie", argumentând că drapelul UE a înlocuit steagul francez.
Arcul de Triumf este un memorial al soldaţilor francezi care au luptat şi au pierit în luptă.
„Această provocare îi jigneşte pe cei care au luptat pentru Franţa. Îi cer lui E. Macron să restabilească steagul nostru naţional", a spus ea într-un alt tweet, care a generat peste 14.000 de like-uri şi mii de retweet-uri.
Duminică, Beaune a ripostat la comentariile ei, avertizând asupra polemicilor. „Îndrăznesc să invoc memoria veteranilor, o spun eu, este o ruşine abjectă", a spus el. Iar steagul european nu l-a înlocuit niciodată pe cel francez, a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Drapelul francez, a spus el, este arborat sub Arcul de Triumf doar la ocazii speciale, cum ar fi ziua naţională din 14 iulie, cu această ocazie, nu fusese arborat. Extrema dreaptă, a susţinut el, a preferat "goliciunea în locul steagului european".
Disputa are loc cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale franceze, programate să înceapă pe 10 aprilie.
Un purtător de cuvânt al Elysée a negat, de asemenea, că steagul a fost dat jos sub presiune, spunând că a fost îndepărtat în noaptea de sâmbătă spre duminică, aşa cum fusese programat iniţial.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe