Steaua Betelgeuse se apropie de sfârşitul vieţii sale. Supernova va putea fi admirată ziua, fără telescop

  • O stea din vecinătate, Betelgeuse, dă semne că se apropie de finalul existenţei sale
  • Steaua ar fi explodat demult într-o supernovă, dar lumina sa ajunge pe Terra abia după 650 ani.
  • Dacă supernova a avut loc acum aproximativ 650 ani, sunt şanse să o admirăm în timpul vieţilor noastre. Dar dacă a explodat acum 500 ani, înseamnă că trebuie să mai treacă 150 ani până va fi supernova vizibilă pe cer.
Urmărește
20234 afișări
Imaginea articolului Steaua Betelgeuse se apropie de sfârşitul vieţii sale. Supernova va putea fi admirată ziua, fără telescop

ESA/NASA

„Newsweek” raportează că pământenii vor avea parte de un spectacol nocturn. La aproximativ 650 de ani lumină de Pământ, Betelgeuse a devenit din ce în ce mai luminoasă.

Luminozitatea sa a crescut cu 142% faţă de luna mai.

Dacă această stea va muri în timpul vieţii noastre, se aşteaptă să apară ca o uriaşă pată strălucitoare pe cer atât în ​​timpul zilei, cât şi al nopţii, aproape de mărimea Lunii pline. 

Betelgeuse este o supergigantă roşie de aproximativ 20 de ori mai masivă decât steaua noastră, situată în constelaţia Orion.

„După supernovă, Betelgeuse s-ar estompa apoi în următoarele câteva luni, dar va rămâne vizibilă în cursul zilei timp de 6 până la 12 luni. Noaptea, ar trebui să o puteţi vedea cu ochiul liber încă 1-2  ani. Dar după, nu o vom mai vedea niciodată – constelaţia Orion îşi va pierde pentru totdeauna strălucirea roşie”, a scris Albert Zijlstra, profesor de astrofizică la Universitatea din Manchester, într-un articol. 

Betelgeuse, care este posibil să fi explodat demult, dar să-i sesizăm supernova abia acum după vreo 650 ani de la momentul fatal, era a doua cea mai strălucitoare stea din constelaţia Orion. Ea alcătuia umărul drept al lui Orion, un vânător uriaş din mitologia greacă reputat pentru frumuseţea şi pentru violenţa sa, ucis de zeiţa Artemis. 

Ultima supernovă care a fost vizibilă fără telescop de pe Terra a fost SN 1987A, în galaxia noastră vecină, Marele Nor Magellanic, care a fost vizibilă pentru scurt timp pe cerul nopţii în 1987 , iar ultima supernova care a fost vizibilă din galaxia noastră a fost SN 1604 sau Kepler. Supernova, care a avut loc în anul 1604, a fost suficient de strălucitoare pentru a fi văzută pe parcursul zilei. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici