- Home
- Externe
- WASHINGTON , (04.04.2019, 05:29)
- Marinela Sarbu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stoltenberg declară că Brazilia şi alte ţări din America Latină ar putea deveni „parteneri” NATO
NATO poate examina posibilitatea ca alte state latino-americane să se alăture Columbiei pentru a deveni parteneri de alianţă, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg miercuri, părând să excludă sugestia preşedintelui american Donald Trump că Brazilia ar putea deveni membră a alianţei.
Urmărește
609 afișări
Stoltenberg declară că Brazilia şi alte ţări din America Latină ar putea deveni "parteneri"
"Până în 2017, NATO nu avea parteneri în America Latină şi apoi în 2017 am primit primul partener, care era Columbia, şi să fim un partener apropiat al NATO este un lucru bun pentru NATO şi pentru ţara parteneră", a declarat ;eful alianţei pentru Reuters într-un interviu înainte de conferinţa NATO de la Washington.
"Bineînţeles, este o posibilitate de a examina posibilitatea ca şi alte ţări din America Latină să devină parteneri care să ofere apoi o platformă, un cadru pentru o cooperare politică şi practică strânsă", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
La o conferinţă de presă comună cu preşedintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, la Casa Albă, Trump a spus că i-a spus că i-a transmis acestuia că va desemna Brazilia un "non-aliat important al NATO" şi, eventual, va merge mai departe sprijinind o campanie pentru a face Brazilia " aliat ", ceea ce ar însemna aderarea deplină la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
În prezent, statele membre NATO se limitează la ţările din Europa de Vest, Turcia, Canada şi Statele Unite, deşi ţările partenere NATO includ Australia şi Noua Zeelandă, precum şi state non-membre europene Suedia şi Finlanda.
Întrebaţi dacă o ţară precum Brazilia ar putea deveni membru, Stoltenberg a spus: "Nu. Partenerii nu sunt membri. Dar partenerii sunt parteneri foarte apropiaţi. Lucrăm foarte strâns cu ei, practic şi politic, şi aceasta este o modalitate foarte bună de a consolida cooperarea cu NATO şi cu ţările care nu sunt membre ale Alianţei ".
Întrebat despre faptul că Brazilia ar putea deveni partener, el a spus: "Ei bine, cineva trebuie să propună şi trebuie să fie şi o cerere din partea Braziliei, dar ... am convenit cu Columbia să facem din Columbia un partener apropiat al NATO şi, bineînţeles, este absolut posibil să avem mai mulţi parteneri în America Latină, trebuie să fie o dorinţă exprimată din partea Americii Latine şi, bineînţeles, este ceva ce trebuie să discutăm între cei 29 de aliaţi ".
Anterior Stoltenberg s-a adresat Congresului SUA şi a pledat pentru o apărare a parteneriatului pe care l-a numit "cea mai de succes alianţă din istorie", care a fost adesea ridiculizat de Trump de la preluarea mandatului în 2017.
Columbia a ajuns la un acord în 2017 şi a deveni singura naţiune latino-americană care a aderat la NATO ca un "partener global", o relaţie fără statut de "aliat", ceea ce înseamnă că nu ar trebui să participe neapărat la acţiunile militare colective.
Alţi parteneri globali NATO, în afară de cei menţionaţi de Stoltenberg, includ Afganistan, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia şi Pakistanul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Camera Comunelor obligă Guvernul May să ceară amânarea Brexit pentru a evita ieşirea Marii Britanii din UE fără acord
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe