- Home
- Externe
- MOSCOVA, (15.07.2015, 13:09)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Strategia scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, afirmă un parlamentar rus
Planurile NATO de a-şi consolida apărarea antirachetă în pofida acordului încheiat marţi cu Iranul înseamnă că întreaga strategie a scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, a declarat Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma rusă.
Urmărește
779 afișări
Strategia scutului antirachetă din Europa se bazează pe minciuni, afirmă un parlamentar rus (Imagine: Cosmin Deaconescu / Mediafax Foto)
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian.
După încheierea acordului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat că Rusia se aşteaptă ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa, amintind că preşedintele american, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Totuşi, un oficial NATO a declarat marţi că acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.
"Ameninţarea balistică la adresa NATO este în creştere. Numeroase ţări deţin sau încearcă să dobândească tehnologie balistică. Acordul internaţional cu Iranul nu modifică situaţia. Sistemul antirachetă va proteja aliaţii europeni ai NATO de ameninţările balistice, deci este justificat atât timp cât rachetele balistice există şi au capacitatea de a atinge partea europeană a NATO", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia rusă Sputnik.
Citeşte şi:
Oficial NATO: Sistemul antirachetă va fi implementat. Elementele antibalistice din România nu vizează Rusia
"Întreaga strategie a proiectului american antirachetă din Europa se bazează pe minciuni", a declarat Aleksei Puşkov marţi, la postul de televiziune Rossiya-24.
"Iniţial au vorbit despre ameninţarea rachetelor din Iran, deşi Teheranul nu avea nici rachete şi nici motive pentru un asemenea atac. Apoi au vorbit despre ameninţarea imaginară reprezentată de Coreea de Nord, care este în partea cealaltă a globului. Acum vorbesc despre 30 de ţări care ar ameninţa să lanseze rachete spre Europa. Când li se solicită să numească măcar zece ţări, ne spun că sunt informaţii clasificate", a adăugat Puşkov.
"Oficialii NATO vin aici ca nişte ipocriţi şi mincinoşi, pentru că proiectul lor antirachetă este de fapt îndreptat împotriva capacităţilor nucleare ale Rusiei. Nedorind să recunoască acest lucru, ei recurg la minciuni", a conchis parlamentarul rus.
Rusia a exprimat în mai multe rânduri preocupări în legătură cu elementele antirachetă care vor fi instalate în România, Polonia, Spania şi Turcia. În urmă cu trei săptămâni, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Naţională, afirma că sistemele antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice sunt îndreptate împotriva Rusiei şi Chinei.
Citeşte şi:
Vladimir Putin salută acordul marilor puteri cu Iranul pe tema programului nuclear iranian: "Lumea poate răsufla uşurată"
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu