Stratfor: Discursul lui Joe Biden în România, o provocare directă la adresa Rusiei

Joe Biden a lansat o provocare directă Rusiei, prin discursul susţinut în timpul vizitei în România, cerând vecinilor fostei Uniuni Sovietice să ajute statele foste sovietice să îndepărteze de la putere sistemele autoritare şi să rămână independente.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Stratfor: Discursul lui Joe Biden în România, o provocare directă la adresa Rusiei

Stratfor: Discursul lui Joe Biden în România, o provocare directă la adresa Rusiei (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

De asemenea, vicepreşedintele american a afirmat că Statele Unite consideră sferele de influenţă ca fiind o mentalitate a secolului al XIX-lea, sugerând astfel că Washingtonul nu este pregătit să accepte hegemonia Rusiei în spaţiul fostei Uniuni Sovietice, comentează agenţia de analiză Stratfor.

Discursul a fost scris cu atenţie, nu ca o ieşire a lui Biden, ci o expresie a politicii administraţiei Barack Obama. Acesta a atins cea mai importantă temere a Rusiei, şi anume că Occidentul va ajunge până la graniţa sa de vest şi chiar înăuntrul ţării, cu revoluţii "colorate" care conduc la instalarea de Guverne prooccidentale, cum s-a întâmplat în Georgia (2003) şi în Ucraina (2004-2005). De această dată, SUA nu se angajează să facă doar acest lucru, ci au cerut şi restului ţărilor din Europa Centrală să li se alăture şi să consolideze guvernele prooccidentale din fostele republici sovietice.

După ce a făcut ceva ce Moscova dorea să facă, anunţând renunţarea la proiectul scutului antirachetă în Europa, Washingtonul a revenit şi a anunţat, prin discursul vicepreşedintelui american, o politică ce provoacă în mod direct Rusia şi care reprezintă cel mai rău scenariu posibil pentru aceasta.

Ceea ce s-a întâmplat de la luarea hotărârii privind renunţarea la scut şi până la discursul lui Biden din România rămâne neclar, dar nu sunt decât trei posibilităţi, apreciază Stratfor. Fie administraţia Obama a hotărât o asprire a politicii faţă de Rusia, ca răspuns faţă de lipsa de reacţie a Moscovei la deschiderea oferită; fie nu a luat în considerare efectele renunţării la scutul antirachetă, lucru perceput ca un gest conciliator la adresa Moscovei. Cea de-a treia posibilitate ar fi că noua administraţie nu are o politică privind Rusia, răspunzând în schimb oricărei tensiuni.

Astfel, Washingtonul a provocat Moscova în privinţa celor mai importante probleme. La un nivel mai profund, Rusia pare din nou să reprezinte o provocare majoră pentru interesele naţionale americane. Moscova se teme exact de faptul că unul dintre obiectivele majore ale politicii externe americane este de a împiedica Rusia să revină ca mare putere.

În prezent, însă, americanii nu beneficiază de libertatea de care ar avea nevoie pentru a opri Rusia să recâştige importanţă, din cauza angajamentelor din Afganistan şi Irak. Kremlinul înţelege foarte bine această divergenţă dintre obiectiv şi capacitatea de a-l atinge şi a făcut în aşa fel încât să îi ţină pe americani cât mai ocupaţi cu altceva, în special prin sprijinirea Iranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici