STRATFOR: Rusia îşi extinde influenţa în regiune, prin înlăturarea regimului din Kîrgîzstan
Înlăturarea regimului din Kîrgîzstan reprezintă una din cele mai recente acţiuni ale Moscovei pentru a-şi extinde influenţa în fostele republici sovietice, comentează agenţia de analiză STRATFOR, invocând legăturile membrilor Guvernului interimar kîrgîz cu Rusia.
STRATFOR: Rusia îşi extinde influenţa în regiune, prin înlăturarea regimului din Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Faptul că Guvernul interimar, format începând de miercuri de opoziţie, are legături strânse cu Rusia nu este o coincidenţă, comentează STRATFOR. Premierul rus Vladimir Putin a anunţat că susţine noul Guvern, oferind de asemenea un sprijin financiar sau de altă natură din partea Rusiei. Totodată, Rusia a decis să trimită joi 150 de membri ai efectivelor paramilitare de elită la baza militară din Kant, situată la circa 30 de kilometri de capitala Kîrgîzstanului, Bişkek, lăsând să planeze suspiciunea că Moscova ar putea lua mai multe măsuri pentru a asigura formarea noului Guvern.
Kîrgîzstanul a fost frecvent scenă a protestelor. Faptul că manifestaţiile survenite miercuri s-au transformat într-o revoltă, urmată de acapararea şi înlăturarea Guvernului, apoi de instalarea unui Executiv interimar, pregătit să controleze situaţia, denotă că evenimentele ar fi fost orchestrate din afara ţării. De asemenea, potrivit surselor STRATFOR prezente la faţa locului, în timpul protestelor ar fi fost observată o prezenţă considerabilă de efective ruse din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Există numeroase motive pentru care Rusia a decis să acţioneze în Kîrgîzstan. Ţara are o poziţie geografică strategică, fiind situată între China şi Kazahstan, şi este înconjurată de unul din cele mai importante teritorii din Asia Centrală - valea Fergana. Puterea care reuşeşte să controleze Kîrgîzstanul poate exercita presiuni asupra mai multor ţări precum Kazahstanul, China, Tadjikistanul şi Uzbekistanul. În Kîrgîzstan a avut loc, în 2005, Revoluţia Lalelelor în urma căreia a ajuns la putere preşedintele Kurmanbek Bakiev, care, din cauza revoltelor, s-a refugiat în sudul ţării. Bakiev nu este un prooccidental, precum ceilalţi lideri ai revoluţiilor din Georgia şi Ucraina, fiind însă dispus să se ralieze cu oricine care ar oferi cea mai mare sumă de bani. Iar Statele Unite erau pe cale de acţiona în acest sens.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Statele Unite şi-au păstrat încă din 2001 centrul de tranzit de la aeroportul internaţional din Manas, care este folosit ca un element-cheie din punct de vedere logistic pentru operaţiunile sale militare din Afganistan. Deşi Rusia dispune de patru şi, în curând cinci, instalaţii militare în Kîrgîzstan, baza militară de la Manas este singura componentă a prezenţei militare americane în Asia Centrală.
Moscova şi-a exercitat influenţa asupra fostelor republici sovietice, încercând să se asigure că acestea depind economic de ea. În 2008 a arătat că este dispusă să acţioneze militar împotriva fostelor republici sovietice, declanşând un război împotriva Georgiei. De asemenea, la începutul lui 2010, Rusia a dovedit că îşi poate organiza treptat forţele în Ucraina pentru a fi alese într-un mod democratic, înlocuind astfel Guvernul proccidental ales în urma "revoluţiei portocalii".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria