Studenţii dintr-o universitate se târăsc noaptea, pentru a alunga stresul lockdown-ului

Sociologii şi politologii din China sunt puşi la grea încercare în legătură cu o nouă tendinţă care se răspândeşte în campusurile universitare.

Urmărește
1094 afișări
Imaginea articolului Studenţii dintr-o universitate se târăsc noaptea, pentru a alunga stresul lockdown-ului

Studenţii dintr-o universitaste se târăsc noaptea, pentru a alunga stresul lockdown-ului

Un spectacol artistic sau un semn de frustrare, după trei ani de pandemie? Sociologii şi politologii din China se întreabă despre o nouă tendinţă care se răspândeşte în campusurile universitare: de câteva săptămâni, studenţii se adună noaptea, formând un cerc, aplecându-se în patru picioare şi târându-se înainte. O mişcare în cerc închis, fără ieşiri. Scenele se repetă în clipuri video postate pe reţelele de socializare.

Politica Zero Covid continuă să impună restricţii pentru milioane de chinezi. O singură infecţie constatată ieri la Universitatea din Peking a fost suficientă pentru a încuia porţile glorioasei instituţii şi a închide studenţii şi profesorii înăuntru. Acest lucru se întâmplă din ianuarie 2020 şi o întreagă generaţie de studenţi se simte furată de cei mai fericiţi şi creativi ani, înainte de a începe munca.

În aceste luni lungi au apărut mişcări încadrate între spiritul studenţesc şi protestul social. Mai întâi „Tangping”, care înseamnă „întins”, iar în 2021 a devenit sinonim cu refuzul căutării succesului, banilor, consumismului. În 2022 „Bailanul”, care înseamnă „lasă-l să putrezească” şi reprezintă o desconsiderare extremă pentru producţie, muncă, economie. Ziarele de stat din Beijing au contestat aceste două sloganuri tinereşti care au circulat pe web, acuzându-le de defetism: „Este păcat să auzim raţionamente defetiste în societatea noastră socialistă”.

Cum poate fi catalogată noua „nebunie” a tinerilor care se târăsc noaptea? Pe reţelele de socializare, unii studenţi chinezi au început să explice: „Suntem epuizaţi de lockdown şi de incertitudinea cu privire la viitorul nostru, pierderea sensului măreşte sentimentul de criză existenţială. Să ne târăm împreună este un ritual colectiv care ne permite să ne eliberăm de prostiei care ne înconjoară”.

Experţii chestionaţi de mass-media observă că această tendinţă „dezvăluie ceva despre starea psihică a elevilor noştri”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici