Studenţii sârbi au transformat Revelionul în protest naţional după tragedia din gara din Novi Sad
În timp ce majoritatea ţărilor întâmpinau noul an cu petreceri şi artificii, mii de studenţi sârbi au ales să marcheze momentul prin proteste în trei oraşe importante, cerând dreptate pentru victimele tragediei de la gara din Novi Sad.
Studenţii sârbi au transformat Revelionul în protest naţional după tragedia din gara din Novi Sad
Tragedia care a zguduit Serbia s-a petrecut pe 1 noiembrie, când acoperişul unei gări proaspăt renovate s-a prăbuşit, ucigând 15 persoane cu vârste între 6 şi 74 de ani. O victimă a murit la spital la câteva săptămâni după incident.
La Belgrad, în loc să participe la concertele şi spectacolele organizate de autorităţi, studenţii au mărşăluit prin centrul capitalei. La miezul nopţii, în timp ce artificiile luminau cerul, protestatarii au păstrat 15 minute de tăcere, cu capetele plecate, în memoria victimelor, conform AFP.
Scene similare s-au derulat şi în oraşul Nis, din sudul ţării, unde studenţii au întrerupt concertele planificate. La Novi Sad, locul tragediei, unde autorităţile au renunţat la organizarea festivităţilor, protestatarii au prins panglici negre pe clădirea primăriei şi au ţinut un moment solemn cu luminile telefoanelor aprinse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Deşi 13 persoane, inclusiv fostul ministru al transporturilor Goran Vesic, au fost puse sub acuzare pentru tragedie, iar autorităţile au făcut publică documentaţia legată de renovarea gării, studenţii continuă să ceară mai multă responsabilitate. Protestele lor durează de opt săptămâni, iar majoritatea facultăţilor din universităţile de stat rămân blocate.
Preşedintele Aleksandar Vucic susţine că toate cererile studenţilor au fost îndeplinite şi că protestele au devenit „o chestiune de politică". În încercarea de a calma spiritele, guvernul a promis diverse subvenţii pentru tineri, dar protestele continuă, alimentate şi de acuzaţiile oficialilor că studenţii „protestează pentru bani" şi „servesc serviciilor secrete străine".
„Aceasta este şi ţara noastră" şi „Nu mai minţiţi", au fost mesajele afişate pe bannerele purtate de protestatari în timpul demonstraţiilor care au continuat şi după miezul nopţii la Belgrad.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO