Accidentele sunt cu 16% mai frecvente în primele două săptămâni de după trecerea la ora de iarnă decât în cele două săptămâni de dinainte, a anunţat miercuri, într-un comunicat, societatea provincială.
Pare un rezultat paradoxal, având în vedere faptul că schimbarea orei aduce o oră suplimentară de somn. Totuşi, potrivit societăţii, 30% dintre şoferi „contrabalansează” această oră adormind mai târziu.
„Mulţi gândim că putem să stăm treji mai mult timp, dar terminăm prin a ne simţi mai obosiţi şi mai puţin atenţi”, a afirmat John Vavrik, un psiholog al societăţii de asigurări.
Asiguratorul deplânge consecinţele acestui comportament asupra calităţii şofatului, mai ales asupra „concentrării şi atenţiei la volan, precum şi a timpului de reacţie la potenţiale pericole”, şi îndeamnă la mai multă prudenţă în cursul nopţii de 2 spre 3 noiembrie.
Societatea canadiană a ajuns la acest rezultat după ce a comparat numărul accidentelor rutiere produse înainte şi după trecerea la ora de iarnă, în perioada 2006-2010, a anunţat pentru AFP Lindsay Olsen, o purtătoare de cuvânt a societăţii.
America de Nord va trece la ora de iarnă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.