Studiu: Hidroxiclorochina ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19

Hidroxiclorochina, pastila anti-malarie, pe care preşedintele american Donald Trump spune că a luat-o şi i-a îndemnat şi pe alţii să o folosească, ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19, a arătat un studiu amplu publicat vineri, scrie Reuters

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului Studiu: Hidroxiclorochina ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19

Studiu: Hidroxiclorochina presupune un risc crescut de deces la pacienţii de COVID-19

Într-un studiu, care a analizat mai mult de 96.000 de persoane spitalizate de pe urma COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, cei trataţi cu hidroxiclorochină sau clorochină au prezentat un risc mai mare de deces şi probleme de ritm cardiac decât pacienţii cărora nu li s-au administrat aceste medicamente.

Studiul, publicat în revista medicală Lancet, nu a arătat niciun beneficiu pentru pacienţii cu coronavirus care iau medicamentele respective.

Cererea pentru hidroxiclorochina a crescut în timp ce Trump a promovat în mod repetat utilizarea medicamentului împotriva coronavirusului, îndemnând oamenii să o încerce.

 Ce aveţi de pierdut? a intrebat el.

Trump a declarat săptămâna aceasta că a luat hidroxiclorochină preventiv, în ciuda lipsei de dovezi ştiinţifice.

Autorii studiului Lancet au sugerat că hidroxiclorochina şi clorochina nu trebuie utilizate pentru a trata COVID-19 în afara studiilor clinice până când studiile nu confirmă siguranţa şi eficacitatea la astfel de pacienţi.

Studiul Lancet a analizat datele de la 671 de spitale în care la 14 888 de pacienţi li s-au administrat fie hidroxiclorochină, fie cloroquină, cu sau fără antibiotic, iar la 81.144 pacienţi nu li s-au administrat astfel de tratamente.

Ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva coronavirusului într-o analiză de laborator, dar testele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente. Câteva studii mai mici din Europa şi China au stârnit interesul pentru utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, dar au fost criticate pentru lipsa de rigurozitate ştiinţifică.

Mai multe studii mai recente nu au arătat ca medicamentul ar fi unul eficient pentru tratarea COVID-19. Saptamana trecută, doua studii publicate in revista medicala BMJ au arătat ca pacienţilor cărora li s-a administrat hidroxiclorochină nu li s-a imbunatatit semnificativ starea faţă de cei care nu au fost trataţi cu acest medicament.

Hyiroxichlorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria.

Pacienţii spitalizaţi tind să aibă o versiune mai severă a COVID-19. Unii susţinători ai acestor medicamente pentru tratarea COVID-19 susţin că este posibil să fie nevoie să fie administrate într-o etapă anterioară pentru a fi eficiente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici