STUDIU: Numărul deceselor provocate de gripa A H1N1, de 15 ori mai mare decât se anunţase iniţial

Pandemia de gripă din 2009 ar fi putut provoca de 15 ori mai mulţi morţi decât s-a anunţat până în prezent, pe baza examenelor de laborator, apreciază un studiu publicat marţi de revista medicală specializată The Lancet Infectious Diseases.

Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Numărul deceselor provocate de gripa A H1N1, de 15 ori mai mare decât se anunţase iniţial

STUDIU: Numărul deceselor provocate de gripa A H1N1, de 15 ori mai mare decât se anunţase iniţial (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În timp ce OMS anunţa până în prezent 18.500 de decese din cauza virusului A H1N1 - confirmate cu teste de laborator - în perioada aprilie 2009 - august 2010, un nou studiu avansează între 151.700 şi 575.400 de morţi din cauza gripei cu virus A H1N1, contractată în primul an după intrarea în circulaţie a virusului în diferite ţări.

"Este vorba despre unul dintre primele studii care furnizează estimări globale ale numărului de decese provocate de gripa cu virus A H1N1 şi contrar altor estimări, include statistici pentru ţările din Asia de Sud-Est şi Africa, unde datele privind mortalitatea asociată gripei sunt limitate", afirmă Fatimah Dawood, de la Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor din Atlanta (CDC), care a participat la realizarea studiului împreună cu alţi cercetători.

Contrar gripei sezoniere care afectează în principal persoane în vârstă, pandemia din 2009 i-a afectat în special pe cei cu vârste sub 65 de ani, care au reprezentat 80 la sută dintre victime. Sud-estul asiatic şi Africa se află pe primul loc în clasamentul zonelor afectate, cu 51 la sută de decese atribuite virusului A H1N1, în tip ce ele reprezintă doar 38 la sută din populaţia mondială.

Studiul se bazează pe un model complex, care foloseşte informaţii furnizate de 12 ţări cu venituri mici, medii şi ridicate şi trei clase de vârste (0-17 ani, 18-64 de ani şi peste 64 de ani).

"Rezultatele arată că este necesară ameliorarea răspunsului global în faţa viitoarelor pandemii şi dezvoltarea producţiei şi furnizării de vaccinuri antigripale în Africa şi Asia de Sud-Est", notează autorii.

Într-un comentariu, doctorul Cecile Viboud de la Institutul naţional de sănătate din Maryland afirmă că noile estimări sunt coerente cu cele făcute în mai multe ţări ca Bangladesh şi Statele Unite, dar că ele sunt inferioare altor estimări independente făcute în Mexic.

"Aceste rezultate trebuie rafinate când vor fi disponibile noile studii, în special în India şi China", adaugă ea.

Gripa sezonieră provoacă în medie între 250.000 şi 500.000 de morţi pe an, potrivit estimărilor OMS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici