Ai putea avea impresia că astfel de oameni nu pot fi prinşi pentru că sunt foarte inteligenţi, însă doi nigerieni au demontat acest mit: bărbaţii au fost prinşi de FBI cu ajutorul postărilor de pe Instagram, relatează BBC.
Este vorba despre Olalekan Jacob Ponle sau „mrwoodbery”, aşa cum este cunoscut pe Instagram, dar şi despre Ramon Olorunwa Abbas – „hushpuppi” pe Instagram, unde are 2,4 milioane de followeri.
Cei doi bărbaţi nu s-au ferit să se laude cu maşinile, apartamentele şi casele pe care le-au postat pe Instagram cu mesaje despre ”succes”.
„Nu mai lăsa oamenii să te facă să te simţi vinovat pentru averea acumulată”, scrie Olalekan Jacob Ponle în dreptul unei poze în care apare îmbrăcat din cap până în picioare în Gucci şi stă lângă o maşină scumpă.
Poliţia a confiscat 40 de milioane de dolari cash, 13 maşini de lux în valoare de 6.8 milioane de dolari, 21 de computere, 47 de smartphone-uri şi două milioane de adrese de email care ar fi ale victimelor de la care cei doi au furat bani.
Cei doi escroci au fost extrădaţi în SUA şi acuzaţi de fraudă electronică şi spălarea de bani obţinuţi din infracţiuni cibernetice.
„Cred că este vorba despre un anume grad de aroganţă din partea lor să creadă atât de mult timp că tacticile lor au fost anonime, iar identităţile online au fost ţinute ascunse, în timp ce au postat în social media, fără grijă, despre bogăţiile lor”, a spus un fost procuror american despre cei doi escroci.
Ramon Olorunwa Abbas – „hushpuppi” a avut în vizor chiar şi o echipă din Premier League (pe care autorităţile nu au numit-o), de la care voia să fure printr-o schemă 124 de milioane de dolari.
„Yahoo Boys” este denumirea pe care nigerienii au dat-o celor care sparg conturi de email ale companiilor sau ale oamenilor foarte bogaţi, urmăresc conversaţiile, apoi iau rolul interlocutorului care trebuie să primească bani.
Astfel, escrocul se dă drept compania sau persoana care are de încasat bani, plătitorul trimite banii, iar aceştia sunt viraţi de fapt în conturile hoţilor.
„Yahoo Boy” este denumirea cunoscută şi la nivel global pentru cei care practică astfel de tactici de fraudă.