STUDIU: Sentimentele bulgarilor faţă de perioada comunistă, între nostalgie şi ignoranţă

Bulgarii alternează, după 25 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, între nostalgie faţă de acea perioadă şi ignoranţă, constatată în special în rândul tinerilor, care nu ştiu prea multe despre acele vremuri, relevă un studiu al Alpha Research prezentat duminică, relatează AFP.

Urmărește
319 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Sentimentele bulgarilor faţă de perioada comunistă, între nostalgie şi ignoranţă

STUDIU: Sentimentele bulgarilor faţă de perioada comunistă, între nostalgie şi ignoranţă

Aproximativ 94% dintre tinerii bulgari cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani afirmă că nu ştiu nimic despre perioada comunistă, conchide acest studiu efectuat pe un eşantion de 1.200 de persoane de peste 16 ani.

A 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului nu spune nimic pentru 40% dintre bulgarii cu vârste între 16 şi 60 de ani. Doar o treime dintre ei ştiu că tranziţia către democraţie în Europa de Est a început în 1989. În plus, peste 70% dintre ei nu cunosc numele liderilor internaţionali care au contribuit la evenimentele din acea perioadă, cum ar fi Mihail Gorbaciov, Helmut Kohl, Margaret Thatcher sau Ronald Reagan.

Peste jumătate bulgari aprobă activitatea Guvernului (1954-1989) fostului dictator comunist Todor Jivkov, înlăturat de la putere pe 10 noiembrie 1989, a doua zi după căderea Zidului Berlinului. De asemenea, 55% dintre ei manifestă o atitudine pozitivă faţă de liderul comunist, în timp ce numai 25% dintre bulgari îl dezaprobă. Aceste procente contrastează puternic cu cele din anul 1991, la doi ani după înlăturarea de la putere a regimului comunist de la Sofia, când numai 16% dintre bulgari priveau favorabil conducerea lui Todor Jivkov şi 76% o dezaprobau.

"Lipsa unei dezbateri publice aprofundate legate de acea perioadă face să prevaleze regretele faţă de securitatea socială pierdută", a comentat Boriana Dimitrova, preşedinta institutului Alpha Research.

Tranziţia postcomunistă este dezamăgitoare pentru majoritatea bulgarilor, din cauza corupţiei, potrivit studiului. Doar 2% dintre persoanele intervievate sunt de părere că supremaţia legii a fost instaurată în Bulgaria.

Dezvoltarea Bulgariei, ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană, în perioada postcomunistă este calificată ca fiind un "eşec" de către jumătate dintre cei chestionaţi şi numai 10% dintre ei cred că a fost o reuşită, în timp ce 25% consideră că există atât aspecte pozitive, cât şi negative.

Pentru bulgari, marii câştigători ai tranziţiei sunt politicienii (41%) şi mafioţii (27%), iar marii perdanţi sunt oamenii de rând (54%).

Autorii studiului critică "neglijenţa sistemului educaţional faţă de lecţiile istoriei recente şi lipsa unei dezbateri publice" care să analizeze faptele şi consecinţele epocii comuniste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici