- Home
- Externe
- WASHINGTON, (29.07.2014, 06:46)
- Anna Primac
SUA acuză Rusia că a încălcat un tratat privind controlul armelor prin testarea unei rachete de croazieră
Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat privind controlul armelor încheiat din 1987, prin testarea unei rachete de croazieră, a declarat luni seara un oficial american, citat de AFP.
Urmărește
1810 afișări
SUA acuză Rusia că a încălcat un tratat privind controlul armelor prin testarea unei rachete de croazieră (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Acest oficial a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că Statele Unite au abordat "această problemă foarte serios" în repetate rânduri în discuţii cu Rusia.
În prezent, Statele Unite doresc ca Rusia să se conformeze tratatului din 1987 şi ca aceasta să elimine toate armele interzise, într-un mod care să poată să fie verificat, a adăugat această sursă.
"Statele Unite s-au angajat faţă de viabilitatea Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Încurajăm Rusia să se conformeze din nou obligaţiilor pe care şi le-a asumat în acest cadru, să elimine şi să interzică orice armă interzisă, în mod verificabil", a subliniat oficialul american.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
El a subliniat că Washingtonul este pregătit să înceapă "imediat" un dialog bilateral la cel mai înalt nivel, cu scopul de a se asigura că Moscova se va conforma obligaţiilor pe care le are.
Statele Unite se vor consulta cu aliaţii lor asupra acestei probleme, iar Congresul american a fost de asemenea informat, a mai declarat oficialul american.
Un semn al importanţei pe care Statele Unite îl acordă acestui subiect este faptul că preşedintele Barack Obama i-a scris omologului său rus Vladimir Putin despre acest dosar.
Testul respectiv de rachetă a avut loc în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu un test de rachetă efectuat de Rusiacare încalcă tratatul bilateral. Washingtonul a transmis la vremea respectivă Moscovei că există "posibilitatea (...) unei încălcări" a Tratatului INF, semnat pe 8 decembrie 1987 de către Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică.
Ziarul The York Times (NYT) a scris, citând surse oficiale americane, că Moscova a început să testeze o nouă rachetă încă din 2008.
Acest tratat, care a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, între Statele Unite şi fosta URSS - după care a devenit un tratat multilateral în urma destrămării fostei Uniuni Sovietice -, "obligă cele două state parte să-şi distrugă, cel mai târziu la trei ani de la intrarea în vigoare a Tratatului, toate rachetele balistice şi de croazieră lansate de la sol şi care au o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri şi pe cele a căror rază de acţiune este cuprinsă între 1.000 şi 5.500 de kilometri", potrivit ONU.
Aceste dezvăluiri apar în contextul în care relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt deja deosebit de tensionate, din cauza crizei din Ucraina.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe