- Home
- Externe
- WASHINTON, (03.02.2018, 20:19)
- Mihai Draghici
SUA acuză Rusia că dezvoltă arsenalul atomic, fabricând inclusiv o dronă subacvatică termonucleară
Rusia dezvoltă arsenalul atomic, încercând să producă inclusiv o torpilă subacvatică, intercontinentală, autonomă şi invizibilă pe radare, care poate transporta ogive termonucleare, acuză Administraţia Donald Trump, pledând pentru măsuri strategice pentru disuasiune, informează CNN.
Urmărește
2654 afișări
Acuzaţii între cele două mari puteri militare: SUA afirmă că Rusia dezvoltă arsenalul atomic, fabricând inclusiv o dronă subacvatică termonucleară (SURSA FOTO: Dronele.ro)
"Rusia consideră Statele Unite şi Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele ameninţări la adresa actualelor sale ambiţii geopolitice", anunţă Departamenul american al Apărării în raportul intitulat "Evaluare a Situaţiei Nucleare".
"Agenţia americană pentru Informaţii Militare (DIA) estimează că Rusia deţine în prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu rază scurtă de acţiune, bombe neghidate şi dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimează că Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin şi torpile", precizează raportul.
Specialiştii Pentagonului confirmă, pentru prima dată, că Rusia "dezvoltă o nouă torpilă subacvatică, intercontinentală, cu ogive atomice şi cu propulsie nucleară".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Cuba: 553 de prizonieri au fost eliberaţi după relaxarea sancţiunilor de către SUA
-
Zelenski vizitează Polonia după progresele în disputa istorică privind al Doilea Război Mondial
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
Cunoscut în limba engleză sub denumirea "Sistemul oceanic multirol Status-6", programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o dronă subacvatică ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge oraşe ori baze militare situate în zone de coastă. La detonare, dispozitivul generează contaminare radioactivă pe suprafeţe mari.
Conform unor specialişti, o astfel de torpilă poate transporta o bombă nucleară de o mie de ori mai mare decât cea folosită de Statele Unite pentru distrugerea oraşului japonez Hiroshima.
În contextul ameninţărilor reprezentate de Rusia, Pentagonul va face investiţii de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, argumentând că sunt necesare capabilităţi de disuasiune.
"În ultimii zece ani, în pofida eforturilor Statelor Unite de a reduce rolurile şi numărul armelor nucleare, alte puteri atomice au dezvoltat arsenalul, au acordat o importanţă mai mare armelor nucleare în strategiile de securitate şi, în unele cazuri, au dezvoltat noi capabilităţi nucleare pentru a ameninţa alte naţiuni. Strategia noastră este să dezvoltăm capabilităţi care să diminueze probabilitatea folosirii armelor nucleare. Punem accent mai mare pe descurajarea lansării de atacuri strategice, care ar putea să nu fie cu arme nucleare, asupra ţării noastre, asupra aliaţilor şi partenerilor noştri. În plus, mai important, reafirmăm angajamentul nostru în sensul măsurilor pentru controlul armamentului şi pentru neproliferarea nucleară, menţinem moratoriul asupra testelor nucleare şi vrem intensificarea eforturilor pentru prevenirea, depistarea şi riposta la terorismul nuclear", a declarat preşedintele SUA, Donald Trump.
Citește pe alephnews.ro: Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Cine deține și ce valoare are Casa Ceaușescu. „Palatul Primăverii” era locul de suflet al dictatorului
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe