Purtătoarea de cuvânt adjunct a Departamentului de Stat, Marie Harf, a calificat miercuri drept „fiasco” incidentul diplomatic legat de anularea invitaţiei Iranului.
În schimb, întrebată cu privire la un eventual „impact” al acestei situaţii asupra dosarului nuclear iranian, Harf a ţinut să facă distincţie între cele două procese diplomatice care implică Teheranul.
„Am fost foarte clari şi cred că şi iranienii au fost în discuţiile cu noi, acestea sunt două dosare separate”, a explicat purtătoarea de cuvânt.
După 34 de ani de relaţii diplomatice tensionate, americanii şi iranienii au ameliorat această situaţie în ultimele luni, prin ajungerea la un prim acord în dosarul nuclear iranian, încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania). Acest acord istoric a intrat în vigoare la 20 ianuarie şi va fi valabil timp de şase luni.
În paralel, începând din mai, Washingtonul a pregătit, împreună cu Moscova şi ONU, conferinţa de pace privind Siria, numită Geneva II, care s-a deschis miercuri, la Montreux, în Elveţia. Prezenţa sau nu a Iranului, un susţinător al regimului sirian, a făcut obiectul unor negocieri dure până în momentul în care secretarul general al Naţiunilor, Unite Ban Ki-moon, a invitat Teheranul la conferinţă, duminică, după care a revenit asupra invitaţiei sale în mai puţin de 24 de ore.
Departamentul de Stat a cerut în mod clar retragerea invitaţiei Iranului de participa la Geneva II, invocând faptul că Teheranul nu a acceptat în cele din urmă principiul unei tranziţii politice în Siria, prevăzut într-un acord, numit Geneva I, care a fost semnat la 30 iunie 2012, însă niciodată aplicat, şi care stă la baza reuniunii de la Montreux.