- Home
- Externe
- WASHINGTON, (14.10.2015, 13:01)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SUA anunţă că ridică la ONU problema încălcării de Iran a unei rezoluţii, după testarea unei rachete
Testarea unei rachete, anunţate de Iran în weekend, pare că a încălcat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, iar Washingtonul va ridica problema acestui incident la ONU, a anunţat Departamentul de Stat, relatează Reuters în pagina electronică.
Urmărește
650 afișări
SUA anunţă că ridică la ONU problema încălcării de Iran a unei rezoluţii, după testarea unei rachete
Teheranul a anunţat duminică faptul că a testat o nouă rachetă balistică de precizie, ghidată, semnalând un aparent progres în încercările iraniene de a îmbunătăţi precizia arsenalului său de rachete.
"Vom ridica, evident, acest lucru în Consiliul de Securitate al ONU, aşa cum am procedat şi în cazul unor lansări anterioare", a declarat marţi pentru presă Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, subliniind că testul pare să reprezinte o încălcare a Rezoluţiei ONU 1929.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
El şi Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, au declarat că această problemă este distinctă de acordul pe care Iranul l-a încheiat în iulie cu şase mari puteri, care vizează limitarea programului atomic al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor care i-au fost impuse.
Iranul face obiectul interdicţiei de a testa rachete balistice, prin Rezoluţia 1929 a Consiliului, care datează din 2010 şi care rămâne valabilă până la intrarea în vigoare a acordului încheiat pe 14 iulie.
Atunci când acordul va intra în vigoare, Iranul va fi obligat în continuare să nu efectueze nicio activitate în domeniul rachetelor balistice menită să-i ofere arme nucleare - pentru o perioadă de până la opt ani -, potrivit unei rezoluţii a Consiliului de Securitate adoptate în iulie.
Această rezoluţie prevede că, atunci când acordul este vigoare, ţările vor primi permisiunea să transfere tehnologie în domeniul rachetelor şi armamentului greu către Iran de la un caz la altul, dar cu aprobarea Consiliului.
În perioada în care a fost întocmit proiectul de rezoluţie, un oficial american a catalogat această prevedere lipsită de sens şi a anunţat că Statele Unite vor opune un vot de veto oricărei sugestii de transferare a vreunei tehnologii în domeniul rachetelor către Iran.
Earnest a subliniat marţi că ţările ar putea face mai mult pentru a opri o scugere de tehnologie în domeniul rachetelor către Iran.
"Aceasta este o activitate care necesită o cooperare internaţională", a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, adăugând că Washingtonul este pregătit să coopereze cu aliaţi de la Golf pentru a contracara programul iranian în domeniul rachetelor balistice.
Televiziunea iraniană de stat a prezentat duminică ceea ce a numit o lansare cu succes a unei noi rachete iraniene - Emad -, care pare să fie prima armă ghidată de precizie a Teheranului şi care are o rază de acţiune ce-i permite să lovească Israelul, inamicul său regional.
Ambasadorul britanic la ONU Matthew Rycroft a declarat pentru presă, la New York, că "arhitectura (sancţiunilor) actuale rămâne în vigoare" pentru moment şi a adăugat că incidentul este necesar să fie analizat de către Comisia pentru sancţiuni impuse Iranului din cadrul Consiliului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe