- Home
- Externe
- WASHINGTON, (01.02.2019, 16:14)
- Mihai Draghici
SUA anunţă RETRAGEREA din Tratatul Forţelor Nucleare/ Donald Trump ameninţă Rusia cu reacţii "militare". UPDATE: Reacţia Rusiei
Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.
Urmărește
12941 afișări
Statele Unite anunţă RETRAGEREA din Tratatul Forţelor Nucleare/ Donald Trump ameninţă Rusia cu reacţii "militare". UPDATE: Reacţia Rusiei
„Încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni şi americani. Este datoria noastră să reacţionăm în mod adecvat", a declarat Mike Pompeo, citat de CNN.
„Ani întregi, Rusia a încălcat fără remuşcări Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare", a subliniat Pompeo, precizând că Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de sâmbătă. Moscova are la dispoziţie 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul.
La rândul său, preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite "au respectat în totalitate Tratatul INF în ultimii 30 de ani". "Dar nu putem fi singura ţară care are obligaţii în virtutea acestui tratat", a transmis liderul de la Casa Albă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Germania a cerut, vineri, Rusiei să revină la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi să dea dovadă de transparenţă, pentru a evita ieşirea Statelor Unite din acest acord. "Tratatul INF a fost încălcat de Rusia, iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparenţă şi mai multe informaţii nu au adus niciun rezultat", a afirmat, la Bucureşti, Heiko Maas, ministrul german de Externe, citat de agenţia AFP şi de site-ul cotidianului Le Figaro. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a îndemnat Administraţia Vladimir Putin să revină la respectarea Tratatului INF. "Nu am observat nicio schimbare în comportamentul Rusiei în ultimele 60 de zile", a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe citat de agenţia Reuters.
Donald Trump ameninţă Rusia cu reacţii "militare" în contextul desfiinţării Tratatului INF
Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie "militară" pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.
"De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului", a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Rusia avertizează că va lua măsuri simetrice după retragerea Statelor Unite din Tratatul INF
Administraţia Vladimir Putin a anunţat vineri seară că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
"Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă" după retragerea SUA din Tratatul INF. "Este normal să fie luate astfel de măsuri", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, conform postului Rossiya-1 şi agenţia Tass.
Ministerul rus de Externe a cerut Administraţiei Donald Trump să prezinte dovezile privind presupusa încălcare de către Rusia a Tratatului INF, informează Interfax.
NATO şi Rusia nu au reuşit să ajungă la niciun acord
Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia nu au reuşit să ajungă la niciun acord privind menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), Administraţia Vladimir Putin denunţând instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România.
Reprezentanţii statelor membre NATO au cerut Moscovei să renunţe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare. Dacă Moscova nu se va conforma, Administraţia Donald Trump va iniţia procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. "Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat; problema sunt rachetele ruse din Europa", a declarat recent Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.
La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat recent că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, conform unor diplomaţi NATO citaţi de agenţia de presă Reuters. În plus, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de reactivarea planului privind sistemul balistic spaţial. NATO susţine că sistemele antibalistice din România au rolul de a contracara ameninţările Iranului.
Alianţa Nord-Atlantică va aplica măsuri defensive "proporţionate" pentru a contracara acţiunile Rusiei, care încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare ce pot fi utilizate contra Europei, a afirmat anterior Jens Stoltenberg. "Vom lua decizii proporţionate şi defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat site-ului Politico.eu cu ocazia Forumului Economic Mondial Davos. Stoltenberg a acuzat Rusia că "a dezvoltat şi a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare şi pot ataca oraşe europene fără prea mult timp de avertizare". Acest lucru înseamnă că s-a redus zona de evitare a utilizării bombelor atomice într-un conflict, a subliniat Stoltenberg.
Recenta reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut rolul de a fi purtate discuţii "despre Tratatul INF", iar aliaţii din cadrul NATO "cer Rusiei să revină la respectarea Tratatului într-un mod verificabil şi transparent". "Eu cred puternic în dialogul cu Rusia, mai ales în vremuri dificile, aşa cum sunt cele de acum. Este foarte important să discutăm şi să încercăm să identificăm soluţii politice, întrucât nu vrem o nouă cursă a înarmării. Ştim că nu vrem un nou Război Rece", a insistat secretarul general NATO.
Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obţinute de Institutul Imagesat International. Imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraş rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina. Rachetele Iskander au raze de acţiune de până la 500 de kilometri şi pot transporta atât ogive convenţionale, cât şi nucleare.
Rusia continuă să încalce în mod clar Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent un oficial din cadrul Administraţiei Donald Trump, în contextul negocierilor americano-ruse aflate în curs la Geneva. Diplomaţi americani şi ruşi s-au întâlnit la Geneva pentru a discuta despre Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, din care preşedintele Donald Trump a anunţat intenţia de retragere a Statelor Unite. "Reuniunea a fost dezolantă deoarece este clar că Rusia continuă să încalce flagrant Tratatul INF şi nu a venit pregătită să explice cum poate reveni la respectarea acordului. Mesajul nostru a fost clar: Rusia trebuie să distrugă sistemul balistic ilegal", a declarat Andrea Thompson, subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului şi Securitate internaţională.
Rusia va reacţiona simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat în decembrie 2018 preşedintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic. Vladimir Putin a afirmat că, înaintea anunţului preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF, Congresul alocase fonduri pentru dezvoltarea unor noi rachete nucleare.
Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va reîncepe să respecte acordul, a transmis în decembrie 2018 secretarul de Stat american, Mike Pompeo. "Statele Unite anunţă astăzi că Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea clară a Tratatului INF; vom suspenda obligaţiile noastre în 60 de zile dacă Rusia nu revine la aplicarea totală şi verificabilă a Tratatului", a declarat Mike Pompeo după reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor NATO, desfăşurată la Bruxelles. "Aceste încălcări ale Tratatului INF nu pot fi văzute separat de modelul mai amplu al ilegalităţilor ruse pe plan mondial. Lista acţiunilor negative ale Rusiei este lungă: Georgia, Ucraina, Siria, ingerinţe electorale, cazul Skripal şi acum Strâmtoarea Kerci, iar acestea sunt doar câteva", a subliniat Pompeo, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru abandonarea Tratatului INF deşi preşedintele Donald Trump a anunţat intenţia retragerii SUA din acest acord.
Rusia încalcă în mod clar Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică. "Aliaţii au concluzionat că Rusia a dezvoltat şi a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF şi generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susţinem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia îşi încalcă obligaţiile asumate în cadrul Tratatul INF", se arată în comunicatul comun al miniştrilor de Externe din cadrul NATO. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să respecte Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), denunţând acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei şi Georgiei. "Rusia a dezvoltat, a produs şi a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Şi pot atinge oraşe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte", a declarat Jens Stoltenberg. "Statele Unite respectă în totalitate prevederile Tratatului INF. Nu au fost aduse noi rachete în Europa. Dar avem noi rachete ruse. Rusia trebuie să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea în totalitate a Tratatului INF. Într-un mod transparent şi verificabil", a insistat Stoltenberg. "Alianţa Nord-Atlantică este un avocat puternic al măsurilor pentru controlul armamentului, pentru a avea cu toţii mai multă siguranţă. Noi vrem dialog cu Rusia, aspirăm la îmbunătăţirea relaţiilor. Dar, pentru a face posibil acest lucru, Rusia trebuie să se conformeze în totalitate angajamentelor internaţionale", a subliniat Stoltenberg.
Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe