- Home
- Externe
- (14.01.2022, 22:23)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza din Ucraina SUA ar putea sprijini insurgenţa ucraineană dacă trupele Rusiei invadează şi ocupă Ucraina. Americanii au mai făcut-o în anii 80' când i-au sprijinit pe mujaheedinii din Afganistan împotriva sovieticilor
Înalţi oficiali ai administraţiei Biden avertizează că Statele Unite s-ar putea alătura cu toată greutatea lor în sprijinul unei insurgenţe ucrainene, dacă preşedintele Vladimir Putin ordonă trupelor ruse să invadeze Ucraina.
Urmărește
5096 afișări
Sursa Foto -https://www.defense.gov/
Înalţi oficiali ai administraţiei Biden avertizează că Statele Unite s-ar putea alătura cu toată greutatea lor în sprijinul unei insurgenţe ucrainene dacă preşedintele Vladimir Putin ordonă trupelor ruse să invadeze Ucraina.
"În această eventualitate, asistenţa militară americană şi NATO – informaţii, cyber, arme anti-tanc şi anti-aeriene, rachete navale ofensive – ar creşte semnificativ", spune James Stavridis, fost comandant suprem al forţelor aliate la NATO, conform New York Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
De ani de zile, oficialii americani s-au gândit la întrebarea cât de mult sprijin militar să ofere Ucrainei de teamă să nu provoace Rusia.
Modul în care Statele Unite, care tocmai au ieşit din două decenii de război în Afganistan , ar putea pivota spre finanţarea şi sprijinirea unei insurgenţe ucrainene împotriva insurgenţei pro-ruse, încă se elaborează.
În Afganistan, Statele Unite s-au dovedit a fi dezamăgitoare în lupta împotriva insurgenţelor. Dar când vine vorba de finanţarea acestora, experţii militari spun că este un alt joc de minge.
Preşedintele Biden nu a stabilit cum ar putea Statele Unite să înarmeze insurgenţii din Ucraina care ar conduce ceea ce ar echivala cu un război de gherilă împotriva ocupaţiei militare ruse. Nici nu este clar care ar putea fi următoarea mişcare a Rusiei sau dacă Putin intenţionează să lanseze un atac cibernetic. Vineri, hackerii au doborât mai multe site-uri web ale guvernului ucrainean după zile de negocieri între Rusia şi Occident despre criza din Ucraina.
Dar oficialii administraţiei Biden au început să semnaleze Rusiei, care a adunat aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţele sale cu Ucraina , că, chiar dacă ar reuşi să cucerească rapid teritoriu, Putin va întâmpina în cele din urmă preţul unei invazii prohibitiv de costisitoare în ceea ce priveşte pierderile militare. .
„Şi dacă s-a transformat într-o insurgenţă ucraineană, Putin ar trebui să-şi dea seama că, după ce am luptat noi înşine cu insurgenţele timp de două decenii, ştim să le înarmam, să le antrenăm şi să le energizăm”, adaugă fostul comandant al forţelor NATO.
El a subliniat sprijinul american pentru mujahedeeni din Afganistan împotriva invaziei sovietice de acolo la sfârşitul anilor 1970 şi 1980 , înainte de ascensiunea talibanilor. „Nivelul de sprijin militar pentru o insurgenţă ucraineană” , a spus amiralul Stavridis, „ar face ca eforturile noastre din Afganistan împotriva Uniunii Sovietice să pară slabe prin comparaţie”.
Atât secretarul Apărării Lloyd J. Austin al III-lea, cât şi generalul Mark A. Milley, preşedintele şefilor de stat major comun, şi-au avertizat omologii ruşi în ultimele convorbiri telefonice că orice victorie rapidă a Rusiei în Ucraina va fi probabil urmată de o insurgenţă sângeroasă similară cu cea care a alungat Uniunea Sovietică din Afganistan. În discuţiile cu membrii NATO, înalţi oficiali Biden au precizat, de asemenea, că CIA (în secret) şi Pentagonul (în mod deschis) vor sprijini insurgenţa ucraineană.
Oficialii administraţiei intervievaţi săptămâna aceasta au spus că planurile de a ajuta insurgenţii ucraineni ar putea include pregătirea lor în ţările din apropiere care fac parte din flancul estic al NATO: Polonia, România şi Slovacia, state care ar putea permite insurgenţilor să intre şi să iasă din Ucraina. Dincolo de sprijinul logistic şi de arme, SUA şi aliaţii NATO ar putea oferi şi echipamente medicale, servicii şi chiar adăpost în timpul ofensivelor ruseşti. Statele Unite vor furniza aproape sigur arme, au spus oficialii.
De când Rusia a invadat Crimeea în 2014, administraţiile prezidenţiale succesive ale SUA s-au străduit să limiteze sprijinul militar acordat Ucrainei în mare parte la armamentul defensiv. Statele Unite au oferit aproximativ 2,5 miliarde de dolari ca ajutor militar Kievului, inclusiv rachete antitanc şi radare care le permit armatei ucrainene să identifice mai bine artileria inamică, plus bărci de patrulare şi echipamente de comunicaţii.
Statele Unite va oferi Ucrainei informaţii despre câmpul de luptă care ar putea ajuta ţara să răspundă mai rapid la o invazie, au spus oficiali înalţi ai administraţiei.
Dar tot acest ajutor a fost calibrat pentru a nu-l provoca pe Putin, au spus oficialii. Dacă trupele ruse ar trece graniţa, au spus oficialii, Statele Unite ar putea oferi armament şi antrenament ucrainenilor pentru scopuri ofensive.
Conform unei analize de pe Bloomberg privind criza din Ucraina. dar şi aderarea a două state scandinave în NATO:
"Rusia împinge Finlanda şi Suedia către NATO. Toţi ochii sunt aţintiţi asupra preşedintelui rus Vladimir Putin şi a cererilor sale cu privire la Ucraina, susţinute de 100.000 de soldaţi şi de o acumulare a capacităţii militare la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Putin vrea garanţii de la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord că Ucrainei nu i se va permite niciodată să se alăture alianţei, dându-i efectiv drept de veto asupra apartenenţei, care astăzi este alcătuită din 30 de naţiuni.
Dar mai puţin remarcate sunt două ţări din nord care sunt democraţii puternice şi independente şi au legături cu NATO, deşi niciuna nu este membră: Suedia şi Finlanda. La sfârşitul lunii trecute, ministerul rus de externe a făcut comentarii despre ambele, indicând nemulţumirea faţă de ideea de a se alătura alianţei.
Dar această abordare să crească dorinţa ambelor naţiuni nordice de a lua în considerare în mod serios aderarea. Reprezintă o oportunitate pentru NATO, având în vedere caracterul, geografia şi capacitatea militară a celor două ţări.
Când eram comandantul suprem aliat al NATO, am interacţionat adesea cu trupe din Suedia şi Finlanda şi le-am vizitat de multe ori pentru discuţii. Ştiam că mă aflu în prezenţa unor luptători extrem de capabili. Planul meu de securitate în Balcani, de exemplu, a fost furnizat de soldaţi suedezi înalţi, care păreau vikingii moderni. Când am fost în Finlanda şi am vizitat muzeul „războiului de iarnă” împotriva Rusiei din 1939-1940, m-am simţit mândru", a concluzionat militarul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Suedia mobilizează trupe pe o insulă din Marea Baltică, de teama activităţilor militare ale Rusiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe