SUA au avertizat China în privinţa tensiunilor din spaţiul aerian internaţional
„Orice încercare care se interferează cu libertatea zborurilor în spaţiul aerian internaţional escaladează tensiunile şi sporeşte riscul unei erori de apreciere, de confruntare şi de producere a unui incident involuntar”, a avertizat Departamentul de Stat american, într-un comunicat.
Tokyo a acuzat duminică Beijingul de manevre „periculoase” deasupra Mării Chinei de Est, după ce avioane de vânătoare chineze au urmărit aparate militare nipone la o distanţă de câţiva zeci de metri.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării, un avion chinez de vânătoare de tip SU-27 a trecut pe lângă un avion japonez de supraveghere de tip OP-3C în apropierea ZAI (zona aeriană de identificare stabilită de China).
Un alt avion chinez de vânătoare de tip SU-27 a zburat în apropierea unui YS-11EB în acelaşi spaţiu, potrivit ministerului.
Tokyo a emis o notă diplomatică de protest.
Cele două avioane chineze de vânătoare nu au intrat în spaţiul aerian japonez, potrivit cotidianului Asahi Shimbun. Ele supravegheau un exerciţiu naval ruso-chinez în nordul Mării Chinei de Est, potrivit agenţiei Kyodo.
Ministerul chinez al Apărării a anunţat la rândul său că două aparate japoneze au intrat, sâmbătă, în zona chineză de identificare în timpul unor „exerciţii navale comune între China şi Rusia”.
Avioanele chineze au primit ordin de decolare pentru a le „identifica” şi a lua „măsuri de protecţie”, se arată în comunicatul ministerului.
Joi, Beijingul a acuzat Tokyo de faptul că a permis în noiembrie unor avioane de vânătoare să zboare foarte aproape de un avion chinez.
Relaţiile dintre primele două economii asiatice sunt execrabile de un an şi jumătate din cauza unui litigiu în Marea Chinei de Est şi unor dispute istorice.
Japonia şi China au neînţelegeri în privinţa arhipelagului Senkaku, administrat de Tokyo, dar revendicat de Beijing.