SUA au cerut Rusiei să informeze Iranul despre ultima şansă de a evita războiul

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a cerut şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, să informeze Iranul că negocierile cu marile puteri prevăzute în aprilie reprezintă "ultima şansă" a Teheranului de a evita un război, relatează miercuri cotidianul Kommersant.

Urmărește
1595 afișări
Imaginea articolului SUA au cerut Rusiei să informeze Iranul despre ultima şansă de a evita războiul

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Negocierile prevăzute în aprilie între Iran şi şase mediatori internaţionali sunt ultima şansă pentru Teheran de a evita războiul. Hillary Clinton i-a cerut lui Serghei Lavrov să transmită acest mesaj autorităţilor iraniene", scrie publicaţia, citând un diplomat rus care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Clinton şi Lavrov au avut o întrevedere luni, la New York, după o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Statele din grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) iau în considerare o reluare a negocierilor, blocate de mai mult de un an, pe tema programului nuclear iranian.

Conform şefului diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, aceste negocieri ar putea avea loc la începutul lui aprilie, la Istanbul.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a recunoscut că situaţia privind Iranul se agravează, refuzând însă să vorbească despre o "ultimă şansă".

"Nu se vorbeşte niciodată despre ultima şansă. Totul depinde de voinţa politică, iar Rusia face totul pentru ca această voinţă să fie consolidată", a declarat Riabkov pentru Kommersant.

"Asistăm la o escaladare incontestabilă (...). Cei care vor folosirea armelor trebuie să se abţină şi să acţioneze pentru a găsi o soluţie diplomatică", a continuat el.

Deşi face apel la pace, Rusia se pregăteşte totuşi să facă faţă unor eventuale atacuri împotriva Iranului, potrivit Kommersant.

"Avem un plan de mobilizare" pentru a face faţă unui posibil val de refugiaţi, a afirmat o sursă din Ministerul rus al Apărării.

Conform unei surse din Ministerul de Externe, un program clasat "top secret" a fost creat pentru a proteja cetăţenii ruşi în cazul unui război împotriva Iranului.

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali au impus numeroase sancţiuni Iranului, pentru a încerca să determine ţara să renunţe la programul său nuclear, pe care îl suspectează că are un scop militar, deşi Teheranul dezminte.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat săptămâna trecută la Washington că nici sancţiunile, nici diplomaţia nu au reuşit să frâneze dezvoltarea programului nuclear controversat al Iranului. "Nici unul dintre noi nu îşi permite să mai aştepte mult timp", a adăugat el.

Preşedintele american, Barack Obama, care l-a primit pe Netanyahu, nu a exclus folosirea forţei ca ultim resort, dar a precizat că privilegiază calea diplomatică şi sancţiunile pentru a convinge Iranul să nu progreseze spre arma nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici