Un proiectil lansat din statul american Alaska prin sistemul antibalistic „Terminalul de apărare de mare altitudine” (THAAD) a interceptat o rachetă, deasupra Oceanului Pacific.
Racheta fusese lansată, în cadrul testului, de un avion al Forţelor Aeriene americane şi a fost interceptată „cu succes”, a comunicat Agenţia SUA pentru Apărare Antirachetă (MDA).
„Exerciţiul ne va ajuta să facem faţă ameninţărilor emergente”, a declarat directorul MDA, generalul Sam Greaves.
Pe fondul tensiunilor cu regimul stalinist de la Phenian, armata americană a efectuat o serie de teste antibalistice. Statele Unite au interceptoare antirachetă de tip THAAD pe Insula Guam. Elemente antibalistice similare sunt în curs de instalare în Coreea de Sud, dar planul a atras critici dure din partea unor politicieni sud-coreeni şi a Chinei.
Coreea de Nord poate lansa un atac nuclear în orice zonă situată pe teritoriul continental american, a afirmat sâmbătă preşedintele nord-coreean, Kim Jong-Un, după noul test balistic, iar Statele Unite şi Coreea de Sud au anunţat că analizează „opţiuni militare” pentru contracararea ameninţării nord-coreene.
„Întregul teritoriu al Statelor Unite se află în raza de acţiune a rachetelor Coreei de Nord, oriunde şi oricând”, a declarat Kim Jong-Un, citat de agenţia KCNA, după testarea cu succes a unei rachete intercontinentale de tip Hwasong-14 ICBM, care ar fi ajuns la altitudinea de 3.724 de kilometri şi a căzut în apropierea coastelor Japoniei.
„Racheta poate transporta o puternică încărcătură nucleară”, susţine regimul stalinist de la Phenian, deşi experţii nu cred că nord-coreenii au deprins tehnologia fabricării unui focos atomic.
Imediat după testul balistic nord-coreean, forţele americane şi sud-coreene au efectuat exerciţii cu muniţie reală. „Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii teritoriului naţional american şi pentru apărarea aliaţilor din regiune”, a declarat preşedintele Donald Trump.
Statele Unite şi Coreea de Sud analizează „opţiuni militare” ca reacţie la acţiunile Coreei de Nord, a comunicat Statul Major al armatei americane. Două bombardiere strategice americane, însoţite de aeronave de vânătoare japoneze şi sud-coreene au efectuat zboruri deasupra Peninsulei Coreea într-o demonstraţie de forţă după recentul test balistic efectuat de Coreea de Nord.
China, principalul aliat al Coreei de Nord, a condamnat testul balisic, reiterând că se opune încălcării rezoluţiilor ONU de către regimul de la Phenian. „Sperăm că toate părţile vor da dovadă de prudenţă şi vor evita intensificarea tensiunilor”.