SUA au pus în funcţiune noi mijloace aeriene pentru a ataca trupele lui Muammar Kadhafi

Statele Unite au pus în funcţiune noi mijloace aeriene în Libia, specific atacului forţelor de la sol ale colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat luni Pentagonul, care a negat că acţionează pentru a susţine în mod direct rebelii, relatează AFP.

Urmărește
4 afișări

"Am utilizat (avioane de tip) A-10 şi AC-130 la sfârşitul săptămânii", a recunoscut, în faţa presei, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, viceamiralul Bill Gortney.

El nu a vrut să ofere precizări despre tipul de ţinte vizate.

Avioanele de tip A-10 sunt concepute pentru susţinere aeriană apropiată, în special contra tancurilor şi blindatelor. Avionul de tip AC-130 "Spooky" este un avion de transport, modificat pentru lupte apropiate. Este echipat cu mai multe tunuri, între care unul cu calibrul de 105 milimetri.

Spre deosebire de celelalte avioane utilizate de la începutul raidurilor, ele nu sunt destinate îmbarcării de bombe teleghidate cu laser, susceptibile să distrugă centre de comandament sau sisteme de apărare antiaeriană, ci unor atacuri contra trupelor de la sol.

Dar "nu avionul, ci armele pe care le utilizează" contează, în opinia viceamiralului Gortney, care se referea la utilizarea de arme ghidate.

Contraofensiva rebelilor din ultima săptămână a fost facilitată de atacurile coaliţiei contra forţelor colonelului Muammar Kadhafi.

Cu toate acestea, "nu susţinem în mod direct opoziţia, acest lucru nu face parte din mandatul nostru şi nu ne coordonăm cu opoziţia", a subliniat reprezentantul Statului Major Interarme american.

Deşi "nu foarte bine organizaţi" şi "nu foarte puternici", rebelii "beneficiază de acţiunile pe care le întreprindem", a recunoscut el, adăugând că aliaţii nu deţin informaţii despre aceştia.

Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU autorizează "toate măsurile necesare", cu excepţia ocupării ţării, în scopul "protejării populaţiilor".

Oficialii militari occidentali afirmă, în continuare, că obiectivul operaţiunii nu este îndepărtarea lui Muammar Kadhafi de la putere, dar, în acelaşi timp, oficialii politici occidentali fac apel la plecarea sa "imediată".

Pe plan operaţional, responsabilitatea zonei de interdicţie aeriană a fost transferată NATO, dar Statele Unite continuă, pentru moment, să coordoneze raidurile pentru protecţia populaţiilor.

În total, avioanele aliaţilor au efectuat 1.602 misiuni aeriene, de la 19 martie, cu 178 în plus faţă de duminică. Aproximativ 60 la sută dintre ele au fost efectuate de avioane americane.

Majoritatea misiunilor sunt "de bombardare", şi anume 107 din cele 178 de misiuni din ultimele 24 de ore, sau 735 de la începutul intervenţiei.

"Nu am primit nici măcar un singur raport despre victime civile provocate de coaliţie", şi-a exprimat el satisfacţia.

Statele Unite anunţă, de mai multe zile, că intenţionează să se limiteze, în mod treptat, la un rol de susţinere a aliaţilor. Americanii efectuează, în acest stadiu, 80 la sută dintre alimentările cu carburant în zbor, 75 la sută din zborurile pentru culegere de informaţii, recunoaştere şi supraveghere (ISR) şi toate misiunile de război electronic (bruiaj al radarelor şi comunicaţiilor inamice).

De asemenea, şase rachete Tomahawk au fost lansate asupra Cartierului General al celei de-a 32-a Brigăzi libiene, cea mai puternică armată din cadrul forţelor pro-Kadhafi. În total au fost lansate 199 de astfel de rachete de croazieră, dintre care un număr important în primele ore ale operaţiunii. Unul dintre submarinele americane care participa la bombardamente, Providence, a părăsit zona de operaţiuni, potrivit viceamiralului Gortney.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici