Sydney Seiler, consilier al preşedintelui Barack Obama specialist în probleme coreene, şi Joseph DeTrani de la Centrul naţional contra-proliferare (NNPC), fost emisar pentru negocierile privind domeniul nuclear nord-coreean, au sosit la Phenian la 7 aprilie, cu şase zile înainte de lansarea de la 13 aprilie, conform Chosun Ilbo care citează o sursă diplomatică.
Cei doi călătoreau la bordul unui Boeing 737 al US Air Force care venea din teritoriul american Guam din Pacific, conform aceleiaşi surse.
Agenţia Yonhap a semnalat de asemenea prezenţa la bordul avionului a lui DeTrani care a organizat vizita în capitala nord-coreeană a fostului preşedinte Bill Clinton în august 2009 pentru a obţine eliberarea a doi jurnalişti americani.
Guvernele sud-coreean şi american au refuzat să comenteze aceste informaţii.
În pofida eşecului şi exploziei rachetei în zbor, lansarea de la 13 aprilie a obligat Statele Unite să suspende un acord semnat la sfârşitul lui februarie, conform căruia Coreea de Nord se angaja la un moratoriu asupra activităţilor sale nucleare, lansarea rachetelor şi îmbogăţirea uraniului, în schimbul unui ajutor alimentar american.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a întărit sancţiunile impuse în 2006 şi 2009 după primele două teste nucleare nord-coreene. Statele Unite şi aliaţii lor suspectează că Phenianul vrea să realizeze şi un al treilea test.